Puricele melifer al parului
(Psyllapysicola)
Larvele de Psylla colonizeaza primavara devreme, mugurii florali si mugurii vegetativi, frunzele si fructele tinere, din care extrag seva.
La pomii atacati, lastarii se rasucesc, iar frunzele tinere raman mici.
Excrementele insectei contin substante zaharoase ce ajuta la dezvoltarea ciupercilor asupra acelorasi pomi.
Ierneaza ca adult pe scoarta tulpinilor si ramurilor pomilor. Intr-un an se pot dezvolta 2-3 generatii sau chiar mai mult.
Colonizeaza de asemenea lastarii, mugurii, frunzele si fructele de la perii pitici si puietii din pepiniere. In urma atacului, lastarii se curbeaza, florile avorteaza, iar frunzele se rasuceasc, se usuca si cad.
Articole asemănătoare
-
Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale
Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale.
-
Alimentatia. Factor decisiv pentru sanatatea parului
Parul este una dintre podoabe cele mai de pret oferite omului de natura. Insa ca orice lucru supus schimbarii, sub incidenta timpului si a factorilor de mediu, el necesita permanent o atentie speciala. Nu ne referim doar la spalare sau la balsam, ci urmarim un aspect care influenteaza din umbra sanatatea parului.
-
6 ingrediente naturale folosite in produsele de ingrijire a parului
In natura se intalnesc sute de ingrediente care pot fi folosite direct sau indirect la ingrijirea parului. Pentru specialisti criteriul de baza care le diferentiaza, din punct de vedere al calitatii, este masura in care hranesc scalpul, iar apoi stralucirea conferita podoabei capilare.
-
4 alimente pentru par mai sanatos
Uneori simbol al tineretii si feminitatii, alteori al puterii si barbatiei, parul a fost un element cheie din timpul celor mai vechi grupuri umane pana in Antichitate si mai departe.
-
Hranirea si ingrijirea parului toamna
Odata cu inceperea unui nou sezon, parul nostru poate fi afectat de capriciile vremii si de alti factori interni si externi. De aceea grija acordata in ceea ce priveste hranirea si protejarea parului trebuie sa fie prioritara.