Propolis - Antibioticul natural
Propolisul are calitati deosebite terapeutice si antimicrobiene.
De fapt, ceea ce demonstreaza studiile recente nu este decat o redescoperire a virtutilor inglobate in stupul albinelor de care grecii si egiptenii Antichitatii stiau sa profite din plin. Inca din acele timpuri, s-a observat ca pentru a-si proteja stupul de agresiunea microbiana, de acumularile de materii organice si pentru a mentine temperatura constanta, albinele apelau la propolis, substanta produsa de ele.
Albinele foloseau, de asemenea, propolisul pentru a impiedica descompunerea deseurilor organice ale stupului. Astfel, s-a stabilit ca propolisul are proprietatea de a proteja impotriva microbilor.
AVANTAJE. Studiile de ultima ora evidentiaza ca propolisul prezinta avantajul de a fi un veritabil antibiotic natural, la fel de eficient ca streptomicina si penicilina, administrate frecvent.
Propolisul, ca si antibioticele obtinute industrial, are actiune decisiva asupra unui mase de germeni cum sunt stafilococii, streptococii, unele bacterii. In plus, propolisul, comparativ cu antibioticele industriale, nu prezinta efecte adverse.
Studiile mai arata ca simpla administrare a unei ratii de propolis sporeste capacitatea de functionare a creierului pentru cel putin 6 ore. Propolisul s-a dovedit eficient in echilibrarea metabolismului, prevenirea imbatranirii celulelor, reglarea sistemului hormonal si cresterea productiei de anticorpi pentru eficientizarea sistemului imunitar.
EXPLICATII. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste calitati ale propolisului sunt conferite de flavonoide. Exista aproximativ 500 de flavonoide diferite, fiecare fiind purtatoarea unei calitati benefice pentru sanatatea omului.
Dintre aceste flavonoide, o buna parte se gasesc in propolisul obtinut din polenul adunat de albine din flori. In propolis se mai afla un compus numit propoline, extrem de valoros si care se administreaza sub forma de granule, pudra sau lichid.
Mai trebuie retinut ca, pe langa aceste flavonoide, propolisul reprezinta si o importanta sursa de uleiuri esentiale, oligoelemente (aluminiu, crom, nichel, zinc, magneziu etc.), vitamina B3 si caroten.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Suc natural cu portocale rosii
Un suc natural preparat direct din pulpa este hranitor si va potoleste setea cand aveti pofta de ceva racoritor. Va invitam sa pregatiti un suc natural cu portocale rosii.
-
Importanta ingrasamantului natural si producerea acestuia
Ingrasamantul natural se obtine in urma fermentarii a diferitelor resturi vegetale si animale. Amestacate
-
Suc natural cu morcovi si rosii
Un suc natural, fie el preparat numai din legume, este in primul rand sanatos si plin de vitamine. Morcovul este un puternic antioxidant, in timp ce rosia si sucul sau ne energizeaza organismul.
-
Scrub natural pentru piele, cu migdale si miere
O data la cateva saptamani, pielea noastra are nevoie si de aplicarea unui scrub natural, care sa indeparteze pielea moarta si impuritatile aparute la nivelul acesteia. De aceea va propunem sa incercati sa va exfoliati pielea cu un scrub natural, cu migdale si miere.
-
Balsam natural cu banane si avocado pentru par uscat
Un tratament natural preparat acasa este intotdeauna benefic, fie ca este pentru par ori pentru corp. Va invitam sa incercati pentru parul uscat un balsam natural cu banane si avocado.