Importanta ingrasamantului natural si producerea acestuia
Ingrasamantul natural se obtine in urma fermentarii a diferitelor resturi vegetale si animale. Amestacate cu substante minerale toate acestea se transforma in humus extrem de hranitor pentru plante, iar astfel este realizat circuitul natural al produselor organice.
Pentru ca procesului de descompunere naturala sa se produca in conditii optime, resturile trebuie tinute intr-un recipient undeva la aer, intr-un mediu umed si cald. Pentru ca acesta sa se desfasoare mai repede, inainte de a arunca resturile indicat este sa le maruntim, sa le pisam (cojile de oua) sau sa taiem felii sau cubulete.
Ce resturi sunt potrivite pentru a obtine ingrasamant natural de buna calitate?
- resturile de la legume si fructe
- cojile de ou
- ceaiul si zatul de cafea
- buruiana
- resturi de plante sau iarba cosita
- crengutele taiate ale gardului viu sau cele ale copacilor
- pamantul vechi de flori
In cantitati mai mici se accepta si:
- resturile de mancare (de exemplu oase)
- conuri de brad
- coji de nuca
Ce trebuie exclus din compozitia ingrasamantului?
- grasimi si diferite lichide
- carnat, carne, peste
- hartie / carton
- cenusa
- praful adunat in saculetul aspiratorului
- nisip din tavita pisicii
- radacini si crengi groase
- plante bolnave
Recipientul in care strangem resturile zilnice trebuie golit cat mai des, pentru ca acestea sa nu stea prea mult presate si pentru a ajunge cat mai repede inapoi in natura. Astfel comopstul poate fi asezat in coltul gradinii direct pe jos si acoperit cu un strat de iarba cosita sau de pamant. Procesul de descompunere dureaza aproximativ intre 9 si 12 luni. In cazul in care in aer se simte un miros neplacut si deranjant inseamna ca materialul s-a stricat din cauza umiditatii prea mari.
Sursa foto
A.V.
Articole asemănătoare
-
Strugurii Kyoho, un deliciu japonez
Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.
-
Dieta alcalina – sanatate si vitalitate
Prin schimbarea alimentatiei si introducerea in meniul zilnic a cat mai multor legume si fructe alcaline organismul capata mai multe energie si vitalitate, pierde in mod natural si sanatos din greutate, reduce simptomele unor boli cronice si, in ansamblu, creste calitatea vietii
-
O vara sanatoasa cu smoothie de citrice
Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.
-
Tarile dezvoltate investesc in parcurile naturale
V-ati intrebat vreodata care este deosebirea dintre un parc natural si o rezervatie naturala? Ca este vorba de un colt din natura stim cu totii, dar de ce “parc” si de ce “rezervatie”?
-
Ce este si cum ajuta pielea untul de shea?
Untul de shea este un produs cosmetic natural obtinut din nucile arborelui karite (shea). Primii care s-au incredintat de multiplele sale avantaje dermatologice au fost locuitorii continentului negru. Astazi, untul de shea este unul dintre ingredientele cu cea mai buna reputatie in domeniu, fiind folosit pe toate meridianele globului.