Primavara astonomica incepe astazi!
Daca ziua de 1 martie marcheaza prin traditie trecerea de la iarna la primavara, in calendarul popular, aceea in care se produce echinoctiul de primavara semnaleaza oficial, din punct de vedere astronomic, tranzitia la noul anotimp.
In general, oamenii cunosc mai multe despre primul lucru decat despre al doilea si, intr-adevar, putem spune ca au existat toate presmisele sa se intample astfel. Totusi, cateva informatii se cer a fi stiute si despre fenomenul astronomic, mai ales ca, extrem de importante sunt implicatiile pe care le are in viata plantelor.
Echinoctiul este momentul cand ziua si noaptea au durata egala in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla perpendicular pe ecuatorul ceresc. Numele provine din latinul aequinoctium, prin alaturarea lui aequus (egal) cu noctis (noapte).
Pradoxal, distanta dintre Pamant si astrul zilei este acum cea mai mica, cu toate ca temperatura de afara se mentine mult sub valorile inregistrate vara. Explicatia rezida in unghiul de incindenta al razelor solare la suprafata invelisului gazos al planetei, care un rol decisiv in determinarea temperaturii atmosferice. Echinoctiul de primavara determina in regiunile polare debutul zilei polare, in emisfera nordica, si a noptii polare in cea sudica, ce vor dura, fiecare, cate 6 luni.
Echinoctiul se produce de doua ori pe an. Prima data, cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc, trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica, in jurul datei de 20 martie, iar a doua oara, cand Soarele parcurge invers traseul, in jurul datei de 23 septembrie. Evident, descrierea este valabila pentru latitudinile nordice ale Terrei. La sud de Ecuator, fenomenul trebuie interpretat invers: la 20 martie se produce echinoctiul de toamna iar la 23 septembrie cel de primavara.
In 2014, primavara astronomica va incepe astazi, 20 martie, odata cu echinoctiul care are loc la ora 18 si 57 de minute. Incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la solstitul de vara din 21 iunie.
Sursa foto: wall.alphacoders.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Panseluta in medicina naturista
Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.
-
Salate usoare de primavara. Salata de ridichi cu cartofi
O salata usoara pentru zilele mult prea calduroase de primavara puteti pregati pentru o masa la birou sau acasa. Va propunem sa incercati salata cu ridichi si cartofi.
-
Alimentatie de primavara
A iesit soarele din nori, am scos hainele de primavara si trebuie sa mai dam si cateva kilograme jos. Pielea trebuie sa fie radianta si tonusul sa fie in forma maxima
-
Primavara se da startul la curatenia in gradina
Primavara, cand soarele isi face aparitia, este potrivit sa dati startul curateniei in gradina.
-
Aparitia alergiilor primavara
Primavara, cu explozia de verdeata si lumina, aduce pentru unii dintre noi si alte lucruri ceva mai neplacute. Ne referim la persoanele cu probleme de respiratie, ce trec printr-un adevarat cosmar, experimentand tot felul de situatii suparatoare: ochi inrositi, nas infundat, stranut, mancarimea pielii si a ochilor, pete rosii pe piele si chiar dureri de cap. Toate acestea reprezinta simptome ale unor alergii, ce apar cu preponderenta in acest anotimp.