Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

 

Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment. Anuntul, desi poate suna cam grabit si amentintator, atrage atentia asupra unui fapt real: pregatirile pentru o gradina frumoasa ca o mireasa incep cu mult inainte de data stabilita a nuntii!

Asadar, daca vreti sa folositi prezentul pentru a culege roade bune (la propriu) in viitorul apropiat, indreptati-va atentia catre cultivarea unor legume ca: sfecla, broccoli, varza, morcovul, conopida, guliile, salata verde, ceapa, mazarea si spanacul.

Semanatul se face in randuri la 1-1,5 cm, in decada a doua a lunii ianuarie. Dupa 20 ianuarie se incepe semanatul pentru tomate timpurii, folosind circa 250 g samanta pentru producerea rasadurilor pentru 1 ha. In continuare se realizeaza intretinerea semanaturilor.

Plantati semintele de tomate, ardei si vinete in sere in a doua parte a lunii Ianuarie pentru a putea transplanta plantele afara, in luna martie, cand afara se incalzeste. In acelasi timp, supravegheati atent gradina si utilizati pesticid doar cand problema a fost identificata corespunzator si considerati a fi absolut necesar. Asa cum stiti, substantele chimice care ajung in sol sau pe suprafata plantelor pot influenta compozitia acestora, cauzand mai departe posibile probleme de sanatate celor care le consuma.

Nu este nevoie sa pulverizati insecticid de fiecare data cand sesizati o problema minora; in prima faza incercati sa eliminati organul bolnav (frunza, etc) ori planta parazitata iar daca dupa alte cateva zile de la curatenie lucrurile merg tot rau, interveniti cu mai multe resurse.  Alegeti, insa, pe cat posibil, varianta cea mai putin toxica pentru plante si persoanele care vor urma sa le consume. Vanzatorii din magazinele de specialitate ar trebui sa aiba ultimul cuvant de spus. De asemenea, pana cand iarna va parasi meleagurile noastre nu uitati sa acordati importanta udarii.

Chiar daca iarna, umiditatea aerului pe teritoriul Romaniei  este destul de ridicata iar zapada constituie un adapost si o sursa de apa pentru sol, unele plante pot avea totusi nevoie de conditii deosebite. In legatura cu plantele crescute in apartament, indeosebi, trebuie sa stiti ca ar fi nemaipomenit daca nu ati uita sa le udati cu apa putin incropita. Pentru plantele tropicale sau mediteraneene, apa rece de la robinet poate fi mai daunatoare decat lipsa apei in sine. Imaginati-va ca asemenea oricarei vietati ele pot sa „raceasca”.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • 6 legume de plantat in luna Iunie

    Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta

  • Sfarsitul verii si recoltele bune

    Cea mai frumoasa perioada pentru iubitorii de legume incepe atunci cand cosurile incep sa se umple si straturile din gradina se golesc.


Warning: fopen(cache/e67bd73f56bf109b96ea3a72036c288a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139