6 legume de plantat in luna Iunie

Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta, ea insasi benefica organismului facuta cum si cand trebuie, singurele produse despre care poti  fi convins 100 % ca sunt naturale.

Dar inainte de a culege trebuie sa semeni, iar Iunie este o perioada favorabila pentru asemenea ocupatie. Iata, prin urmare, o lista cu cele mai populare legume pe care poti sa le plantezi la inceputul fiecarei veri.         


1. Varza

Plantarea rasadurilor de varza se face cand prezinta deja 5-6 frunze adevarate, pe la varsta de 2 luni. La soiurile timpurii, plantarea se face la inceputul lunii aprilie, la soiurile de vara la inceputul lunii mai, iar la sfarsitul lui iunie pentru varza de toamna sau pentru cea rosie.

Recoltare: August – Octombrie


2. Morcovul

Morcovul prefera solul bine drenat, fara pietre, caruia nu i s-a adaugat gunoi de grajd (acesta arde radacina). Cand se planteaza timpuriu, de la jumatatea lunii Februarie pana in Iunie, recoltarea  are loc in perioada anotimpului cald. Dupa ce plantele rasar din pamant trebuie efectuata o rarire a acestora, astfel incat sa ramana o distanta de 3 cm intre ele.

Recoltare: Iunie - August


3. Salata verde

Salata verde este un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Se sadeste direct in gradina sau mai intai in tavi, si se scoate afara dupa 4-6 saptamani.

Recoltare: August – Septembrie

4. Ridichia

Ridichile sunt poate cel mai rapid si usor de crescut. Cresterea ridichilor necesita putin spatiu, le poti planta chiar intr-o tigaie sau intr-o tava. Ridichile au nevoie de multa apa si nu suporta seceta si temperaturile foarte ridicate.

Recoltare: August-Septembrie 

5. Mazarea

De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite pentru consum la diferite feluri de mancare. In cazul acesteia, pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd. Pentru a avea in toamna pastai verzi, mazarea trebuie semanata in Iunie.

Recoltare: incepand cu Septembrie


6. Sfecla rosie

Sfecla rosie este o planta cultivata pentru radacina sa carnoasa, intrebuintata pe post de leguma in alimentatie. In functie de destinatia si timpul de utilizare a productiei, sfecla rosie poate fi semanata primavara, in primele 10 zile din Aprilie, si vara, intre 1 - 20 Iunie.

Recoltare: Iunie - Septembrie

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Lucrari de gradinarit in luna august

    In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.


Warning: fopen(cache/169b3c31eb73681be01dafc460594101) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139