Povestea Crocusului olandez


Genul Crocus apartine familiei irisului si numara aproximativ 90 de specii perene, adaptate la cele mai variate conditii din natura. Unele plante infloresc toamna, altele indeplinesc conditia de vestitori ai primaverii, iar o a treia categorie sfideaza chiar si cel mai rece anotimp.   

Crocusul olandez (crocus vernus) sau brandusa de primavara prezinta frunze inguste si lungi, iar florile sale albe, portocalii sau lila se aseamana cu o cupa in momentul cand se deschid. Cu atat mai interesanta este aceasta floare cu cat pretentiile de crestere sunt minime. Brandusa de primavara are nevoie de compost fertil din frunze putrezite, nisip si turba. Udarea trebuie sa fie abundenta la inceput, toamna, dupa plantarea bulbilor la 7-8 cm in pamant, iar apoi se asigura o umezeala constanta.

Cu 2000 de ani in urma si mai bine, crocusul era asociat cu Lupercalia, festivalul latin al fertilitatii. Din acest motiv floarea simbolizeaza bucuria. Brandusa mai semnifica iubirea, potrivit legendei Sfantului Valentin. Acesta era un preot si doctor crestin intemnitat pe nedrept, care i-a trimis fiicei oarbe a gardianului o brandusa, vindecand-o.  De unde numele de crocus olandez? 

Aceasta planta nu este nativa in nordul Europei,  ci a ajuns pe aceste meleaguri in a doua jumatate a secolului al XVI-lea datorita lui  Ogier Ghiselin de Busbecq, ambasador la Inalta Poarta din Constantinopol. Numeroase specii hibride au fost dezvoltate de-a lungul anilor, iar legatura acestora cu Tarile de Jos a devenit atat de intima incat au ajuns sa fie desemnate prin numele generic de “crocus olandez”. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rosiile San Marzano, gustul Italiei in orice reteta

    Sunt tomate semi-tarzii, care atrag atentia datorita formei deosebite, cu o pulpa suculenta, carnoasa, buna si pentru salate pline de prospetime, si un gust dulce, usor acid, deosebit de placut

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

  • Sirvenos, berea cu mazare verde

    O bere cu gust putin dulceag, cremos, cu note de malt, la care se adauga mazare verde

  • Turta dulce

    Ca orice delicatesa care a incitat imaginatia copiilor, turta dulce a generat traditii. In comunitatile sasesti circula o istorioara intitulata “Povestea Omuletului de turta dulce”, care a contribuit mult la popularizarea prajiturii printre tineri.

  • Parcul National Muntii Macin

    Muntii Macinului detin o insemnatate aparte in categoria formelor de relief, fiind cei mai vechi de pe teritoriul Romaniei. Povestea lor incepe mult inainte de aparitia lantului Carpatic, in perioada Carboniferului, acum circa 300 milioane de ani.


Warning: fopen(cache/194aecd800388d96cfe96bc1be78e9fa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139