Plantele de langa noi
Numele genului vine din limba greaca, "oxys" insemnand acid sau ascutit.
Probabil face aluzie la gustul acidulat al frunzelor, datorat prezentei acidului oxalic. Aceasta planta poate fi gasita in America de Nord, America de Sud, in Africa si in Europa.
Speciile genului
Genul oxalis cuprinde foarte multe specii, unii autrori citand chiar 300-400 de specii anuale sau vivace. Unele specii geofite prezinta organe geofite de tipul bulbilor, tuberculilor sau rizomilor. Cele mai importanta specii horticole din aceasta categorie sunt:
O.adenophylla Gillies
Aceasta formeaza o tufa densa din frunze, inalta de circa 10-12 cm. Lamina frunzei este formata din 12-20 de foliole verzi-albastrui. Florile, ca niste rozete cu cinci petale, sunt violet-roz-pal, striate, cu diametrul de 2.5-3 cm.
O.bowiei are inaltimea frunzisului de numai 5-10 cm. Florile roz-purpurii, in buchete de cate 3-12, sunt sustinute de un penducul lung de 20-30 de cm.
O.deppei Lodd.
Se distinge prin buchete de flori roz sau albe, ce apar primavara odata cu infrunzirea. Frunzele prezinta pete maronii.
O.enneaphylla Cav.
Frunzele sunt compuse din 8-9 foliole verzi-galbui. Florile, violet cu nervatiune bleu, sunt placut parfumate.
O.laciniata
Are talia mica, 10 cm. Frunzele verzi-albastrui sunt ondulate, iar florile violet pal au nervatiune albastra.
Alte specii importante: O.hirta, O.purpurea
Biologie si exigente ecologice
Oxalis este o planta cu vegetatie aproape continua. Multe specii sunt mai decorative decat prin flori. Dupa inflorire, este totusi bine ca planta sa dispuna de o perioada de repaus, cand partile aeriene se ingalbenesc si dispar. Inflorirea se desfasoara vara la majoritatea speciilor.
Planta creste si infloreste abundent atunci cand dispune de multa lumina, chiar si soare direct, dar tolereaza la fel de bine si semiumbra. Ii place in special soarele de dimineata. Pamantul trebuie sa fie mai poros si usor acid. Iarna prefera spatiile racoroase.
Inmultire
Se inmulteste atat pe cale vegetativa,cat si prin seminte. Perioada optima de divizare-despartire, este la sfarsitul infloririi si al repausului.
Planta leaga usor seminte care pot fi folosite, de asemenea la inmultire.
Ingrijire
Udarea regulata si fara exces de apa este principala lucrare de ingrijire. Iarna se uda putin, atat cat sa nu se usuce pamantul foarte tere
Fertilizarea se aplica odata pe luna in timpul cresterii si infloririi.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Despre iarna, plante de apartament si boli
In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face
-
Apa de la robinet si plantele de interior
Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil.
-
Plantele de interior: cele mai frecvente greseli privitoare la ingrijire
In majoritatea cazurilor erorile de ingrijire pe care le comitem sau locurile nepotrivite sunt factorii care influenteaza sanatatea si buna dezvoltare a unei plante.
-
8 sfaturi pentru plantele crescute indoor
In cazul in care va plac plantele foarte mult si doriti sa aveti o casa care sa se bucure de frumusetea florilor, cele crescute in ghiveci v-ar putea ajuta foarte mult sa va indepliniti dorinta. Chiar daca pare ceva mai dificil sa mentineti o planta sanatoasa intr-un mediu inchis, in ghiveci, puteti reusi fara prea mari batai de cap.
-
Plante de interior care purifica aerul
Plantele de casa fac mai mult decat sa aduca luminozitate si culoare in designul unei incaperi. Ele ofera si beneficii reale pentru sanatatea corpului.