Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina


Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

Contrar opiniei generale, tratarea cu insecticide si pesticide nu reprezinta singura si cea mai eficienta solutie pentru acest tip de problema. O metoda 100% ecologica dar inca putin cunoscuta in tara noastra este sadirea plantelor companion in gradina. Iata cateva exemple pe care le avem toti la indeamana:

Busuiocul – s-a observat ca rosiile cresc mai frumos atunci cand in preama sa se gaseste busuiocul. Este oarecum invaziv dar acest lucru poate fi corectat destul de usor. Frunzele parfumate tin la distanta afidele si tantarii. Ai grija sa nu plantezi busuiocul prea aproape de rosii, altfel vei impiedica iluminarea lor corespunzatoare.

Crizantemele – Aceste flori obisnuite in aranjamentele florale mai au si acest atuu pe langa spectrul larg de culori. Crizantemele contin piretina, o substanta chimica toxica pentru insecte dar care nu pune in pericol viata oamenilor si a celorlalte vietuitoare. Daca doresti ceva mai mult decat sa le plantezi in gradina, din flori mai poti face un ceai cu care sa uzi plantele la radacina impotriva gandacului japonez. 

Trifoiul – in gradina chiar si cand veti gasi trifoi cu trei foi (in loc de patru, cum cautam in copilarie), sa stiti ca acela tot noroc se numeste. Trifoiul tine daunatorii la distanta atunci cand acopera solul ca o mantie. Cauta sa-l plantezi in jurul verzelor, astfel previi dezvoltarea viermilor si afidelor.

Lavanda – planta este cunoscuta pentru frunzele sale delicate, de culoare violet si frumos mirositoare. Lavanda se foloseste pentru a respinge majoritatea insectelor pe care nu le-ati dori in gradina, in special puricii, moliile si tantarii.  

Galbenelele -  Calendula officinalis a fost cunoscuta inca din antichitate de catre romani, greci, egipteni, arabi si hindusi. Inca de pe atunci florile erau renumite ca leac pentru diferite afectiuni. Astazi, soiurile parfumate contribuie depotriva la “sanatatea” gradinii. Galbenelele frantuzesti sunt recomandate pentru a tine la distanta musculita alba de sera si pentru mentinerea unui sol fertil.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Activitatile din gradina in luna noiembrie

    Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul.

  • Lacul artificial din gradina

    Asezati un recipient cu apa pe iarba din gradina. Veti fi surprinsi cat de repede se aduna mierlele, vrabiutele sau gazele pentru a-si potoli setea

  • Cum trebuie udate corect rosiile?

    O alimentare cu apa corespunzatoare si in doze echilibrate este reteta secreta pentru rosiile aromate din gradina. Pamantul nu trebuie lasat

  • Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina

    Un pamant sanatos si roditor reprezinta intotdeauna premisa pentru plante care se dezvolta frumos si care ne incanta privirea prin frumusetea lor. Trebuie sa luam insa cateva masuri pentru ca pamantul

  • Importanta rotatiei culturilor de plante

    Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.


Warning: fopen(cache/7ab1cf649bf481eb467580f8eacd0837) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139