Importanta rotatiei culturilor de plante
Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.
Plantele cuprinse intr-o familie sunt genetic conexe, astfel incat acestea au caracteristici similare. In general, pentru a se evita acumularea mai multor daunatori, este recomandat ca un domeniu sa nu fie cultivat cu plante din aceeasi familie in succesiune.
De asemenea, tineti cont si de faptul ca diferite buruieni pot face parte din aceleasi familii, gazduind aceiasi daunatori.
Cunoasterea familiilor plantelor este necesara si in determinarea pesticidelor necesare a fi utilizate, atunci cand este cazul.
Plantele pot fi rotite pentru a gestiona fertilitatea solului din gradina, atat pentru a o imbunatati cat si pentru a veni in ajutorul plantelor care asimileaza greu anumite substante nutritive.
Multi din agentii unei boli sunt gazduiti de sol si de aceea putem asista la o infestare repetata, in cazul in care aceeasi cultura este cultivata in aceeasi locatie.
Plantele din aceeasi familie botanica sunt, de multe ori, sensibile la aceleasi boli.
Rotatia culturilor ajuta si la reducerea infestarii cu insecte. Unele insecte ramase in sol in iarna isi incep hranirea atunci cand gazda lor specifica este prezenta si primavara.
In situatia in care o cultura este mutata intr-o locatie diferita in gradina, numarul insectelor va scadea considerabil.
Regula de baza pentru rotatia culturilor este una simpla: nu plantati niciodata aceeasi planta in acelasi loc de doua ori.
Scopul rotatiei culturilor de plante cuprinde urmatoarele aspecte:
1) echilibrarea cerintelor nutritive;
2) protejarea impotriva insectelor si a atacurilor bolii;
3) descurajarea buruienilor;
Provocarea existenta o constituie incercarea de a echilibra cerintele nutritive ale fiecarei culturi plantate la sol.
Culturile acestea se impart in urmatoarele 4 tipuri, care pot reprezenta 4 rotatii diferite de sezon:
- frunze (prospera pe azot) - salata verde, cicoare, spanac, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, gulii;
- fructe (au nevoie de fosfor) - dovleci, castraveti, pepeni, rosii, ardei, vinete;
- radacini (se dezvolta cu potasiu) - ceapa, usturoi, praz, morcovi, sfecla, napi, ridichi;
- constructorii si detergentii solului - legumele sunt excelente pentru sol deoarece acestea acumuleaza azot din aer si il elibereaza in sol; ca exemple, mentionam: curatatori - porumb si cartofi si constructori - fasole si mazare;
Pentru primul sezon de plantare puteti opta pentru urmatoarea ordine: frunze, fructe de sezon, radacini si legume.
Rotatia culturilor va altera ciclurile de daunatori si va inlatura pericolul bolilor dezvoltate in solurile cultivate in mod repetat cu aceleasi culturi din gradina dumneavoastra.
Articole asemănătoare
-
Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni
Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.
-
5 plante arhitecturale pentru interiorul locuintei tale
Conceptul de “plante arhitecturale” (engl. Architectural plants) a fost intrebuintat pana acum la scara redusa in Romania, patrunzand relativ recent in vocabularul specialistilor din domeniul decoratiunilor interioare.
-
Farmecul si istoria gradinilor de iarna
In secolul XVI au intrat in spatiul european o sumedenie de plante din regiuni tropicale si exotice. Clima de pe “Batranul Continent” nu a
-
Importanta unei diete pe baza de plante
In prezent in dieta noastra zilnica exista mai multe tipuri de alimente. Unii dintre noi prefera plantele, altii alimentele de origine animala.
-
Goldenrod, o planta de toamna cu proprietati medicinale
Goldenrod, cunoscuta si sub numele solidago, este o planta ce face parte din familia Asteraceae, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari familii de plante cu flori din lume, cuprinzand mai mult de 1500 de genuri si aproximativ 23.000 de specii raspandite in intreaga lume.