Parcul Natural Putna Vrancea
Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra. Obiectivul cuprinzand masivele Mordanu, Goru si bazinul raului Putna a luat infiinta in 2004 pe 30.204 ha.
Parcul are drept obiectiv protectia si conservarea unor esantioane importante pentru spatiul biogeografic al zonei si a ansamblurilor peisagistice. De asemenea, administratia isi propune sa asigure conditii pentru vizite efectuate in scopuri stiintifice educative, recreative si turistice. Circa 80% din suprafata este fond forestier impartit intre stat (13%) si obstile locale. Parcul include si un numar de patru arii protejate, desemnate ca atare din 1973: Muntele Goru, Padurea Lepsa-Zboina, Cascada Putnei, Tisita.
Zona adaposteste 14 tipuri de habitate de interes comunitar, o lista floristica si faunistica deloc neglijabila, cu numeroase specii aflate pe linia rosie de conservare. Conditiile favorabile, determinate de pozitia geografica, structura geologica, clima, temperatura, cat si complexitatea geomorfologica etajata, au favorizat dezvoltarea unei flore bogate si diversificate.
Mai importante, din punct de vedere conservativ sunt speciile: arborele de tisa (Taxus baccata), jneapanul (Pinus mugo), bulbucul-de-munte (Trollius europaeus), papucul doamnei (Cypripedium calceolus), floarea de colt (Leontopodium alpinum) si floarea-reginei. Flora este alcatuita in total din circa 650 de specii de plante superioare. Fiind o zona rurala izolata, traditiile si folclorul au reusit sa se mentina inca din cele mai vechi timpuri.
Atelierele de sculptura si prelucrare traditionala a lemnului din Negrilesti si Barsesti, sau de masti populare din Lepsa, casele traditionale, cat si diferitele obiceiuri specifice ( ex. Boteitul oilor de la Negrilesti), compun latura culturala a parcului.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul Natural Defileul Muresului Superior
Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.
-
Parcul Natural Cefa
Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.
-
Parcul Natural Muntii Maramuresului
Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.
-
Parcul Natural Lunca Muresului
Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.
-
Parcul Natural Balta Mica a Brailei
Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.