Parcul Natural Lunca Muresului


Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria. Sloganul parcului, “Carari deschise catre natura”, spune totul in legatura cu menirea pentru care a fost creat, aceea de a ne apropia pe noi toti, dar in special pe aradeni, de natura. 

Aria protejata ocupa o suprafata de 17,455 ha si include o zona inundabila. Acest areal cunoscut generic sub numele Lunca Muresului Inferior constituie un ecosistem tipic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, cu cca 200 de specii de pasari dintre care  multe sub un regim strict de protective pe plan international. 

Specii ca starcii cenusii, egretele mici constituie o prezenta permanenta, care doar cu ghinion nu se pot intalni intr-o excursie organizata de-a lungul raului. Peisajul oferit de raul Mures si de insulele care sunt de-a lungul lui fac zona tot mai atragatoare de la un an la altul pentru vizitatori.

Turistii trebuie sa stie ca Parcul Natural Lunca Muresului este o locatie ideala pentru ecoturism in care deja se deruleaza programe ecoturistice. Ei pot vedea, cu usurinta, pasari cu un colorit minunat (pescarasul albastru, prigoria dumbraveanca),  care la prima vedere dau impresia de a nu fi specii indigene. Ele pot fi vazute atat in excursiile facute cu canoe, cu barca cu motor, cat si pe traseele de biciclete marcate in interiorul ariei protejate. In inima parcului se gaseste portiunea cea mai salbatica, Balta Bezdin, care din mai pana in septembrie, este acoperita de nuferi.

Parcul Natural Lunca Muresului atrage atentia si prin prisma celor doua manastiri foarte vechi din interiorul parcului. Manastirea Hodos-Bodrog este cea mai veche asezare monastica din tara noastra, avand ca atestare documentara o diploma maghiara din 1177. Manastirea Bezdin dateaza din anul 1539 si este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.     

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Putna Vrancea

    Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.

  • Parcul Natural Cefa

    Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.


Warning: fopen(cache/a069e966b01802dda570d1295a466d88) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139