Parcul Natural Defileul Muresului Superior
Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni. Obiectivul de interes national a luat fiinta in 2007, iar scopul principal a fost de a conserva habitatele, iar pe de alta parte, modul traditional de gospodarire al comunitatilor umane.
Defileul leaga Depresiunea Giurgeului cu Podisul Transilvaniei si reprezinta cea mai lunga strapungere prin lantul vulcanic din tara noastra. Caracterizat de prezenta unor sectoare foarte inguste, cu versanti abrupti si inalti, cu numeroase conuri de dejectie alcatuite din bolovanis vulcanic.
Parcul are suprafata de 9.156 ha si integreaza complet rezervatia naturala Defileul Deda-Toplita. Vanturile, element caracteristic defileelor montane, au frecventa mare iar viteza medie anuala este de cca. 30 km/h, depasind frecvent 3,8 m/sec.
Vegetatia este in cea mai mare parte alcatuita din paduri de amestec fag, molid si brad. Influenta curentilor de aer, care imprima climei un caracter rece si umed se oglindeste si in structura asociatiilor vegetale. Temperaturile medii anuale sunt cuprinse intre 5,3 grade C la Toplita si cca.7,2 grade Celsius la Galaoaia.
Speciile rare si periclitate in defileu sunt in numar de 15, printre ele numarandu-se: Angelica palustris, Arnica montana, Calla palustris, Carex chordorrhiza, Cicuta virosa, Dianthus barbatus ssp. Compactus, Hyoscyamus niger, Laser trilobum si altele.
Coada zmeului este o specie de planta acvatica rara, care infloreste la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Dimensiunile sale sunt reduse, rareori depasind 35 cm. Planta se remarca prin rizomul dezvoltat, prin frunzele mari, lucioase si puternice.
Adancimea apei variaza de la 0,6 la 3 m, viteza apei variaza in functie de marimea debitului si valoarea pantei, existand portiuni in care curentul inregistreaza 0,6 m/sec. dar si zone in care depaseste 1,5 m/sec.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul Natural Cefa
Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.
-
Parcul Natural Muntii Maramuresului
Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.
-
Parcul Natural Lunca Muresului
Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.
-
Parcul National Defileul Jiului
Infiintat in anul 2005 pe suprafata de 11,127 hectare, Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai tinere arii protejate din Romania.
-
Parcul Natural Balta Mica a Brailei
Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.