Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina

Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina este situat in nord-vestul Muntilor Sureanu din Carpatii Meridionali, si se numara printre cele mai complexe si valoroase arii protejate din Romania.

Scopul crearii parcului a fost protectia si conservarea ansamblurilor peisagistice nascute din interactiunea activitatilor umane cu mediul natural.

In parc se gasesc ruinele Sarmizegetusei, si ale celor opt cetati fortificate din jurul capitalei dacice. De asemenea, acesta mai cuprinde intinse suprafete de paduri, precum si alte folosinte ale terenurilor si asezari umane.

Principalele ecosisteme din Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina sunt padurile de fag si de molid. Sase dintre cele mai spectaculoase atractii ale judetului Hunedoara se gasesc aici: Complexul carstic Ponoraci-Cioclovina, Pestera Tecuri, Pestera Sura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Pestera Bolii. Valoarea floristica a parcului este de asemenea recunoscuta la scara nationala si europeana. 

Relieful este variat si caracterizat prin prezenta versantilor si a coamelor montane si deluroase. Cea mai mare extindere o au suprafetele de inaltime medie, netede, acoperite de paduri.

Conditiile fizice si climatice au facilitat dezvoltarea unei flore si vegetatii variate, specifice acestui spatiu. Un factor decisiv in etajarea vegetatiei a fost desfasurarea reliefului in profil vertical pe o diferenta de nivel de circa 1300 m.

Dintre speciile endemice amintim: crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica), cimbrisorul (Thymus comosus) si brusturul negru (Symphytum cordatum). Pot fi mentionate si o serie de specii rare, cum sunt Anacamptis pyramidalis, Herminium monorchis, Dianthus petraeus sau Sesleria rigida.

Botrychium multifidum este protejata prin Conventia de la Berna, in vreme ce Cephalaria radiata se afla printre speciile de interes national, iar Galanthus nivalis (ghiocelul) numai printre acelea de interes comunitar.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.


 

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Cefa

    Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.

  • Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.


Warning: fopen(cache/4c7775e7ec934b3a439cfd425760f9ef) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139