Odorizantii de camere si riscurile imbolnavirii

Mirosurile se gasesc pretutindeni: in produsele cosmetice, parfumuri, detergenti, etc. Putem observa din ce in ce mai mult ca incaperile sunt prevazute cu odorizanti care sa inlature mirosurile neplacute. Medicii si specialistii ne sfatuiesc sa evitam astfel de produse chimice, tocmai pentru a nu ne expune riscurilor imbolnavirii sau ale declansarii unor alergii.

Reclamele vor sa ne transmita si sa ne convinga de faptul ca parfumurile speciale pentru incaperi improspateaza aerul si cresc nivelul de confort. Din nefericire se intampla exact contrariul. Prin utilizarea odorizantilor aerul respirabil este incarcat cu chimicale care pot declansa diferite tipuri de alergii.

Aproximativ 3.000 de miresme sunt produse de catre industria de parfumuri, care sunt regasite in detergenti, in produsele cosmetice, dar care se regasesc si in odorizantii pentru incaperi. Doar 10% din acestea sunt analizate corespunzator. Odorizantii, care constau de regula dintr-un amestec al mai multor substante chimice patrund in corp prin plamani sau prin piele. Daca aceste parfumuri duc la simptomele imbolnavirii organismului uman sau cum se intampla acest lucru nu este inca dovedit din punct de vedere stiintific.

De necontestat este insa faptul ca aceste parfumuri sunt dupa nichel declansatorii cei mai des intalniti ai alergiilor. Persoanelor care sufera de aceasta boala li se recomanda unica solutie de a evita cat mai mult cu putinta aceste mirosuri.

Parfum in loc de aer

Medicii ne sfatuiesc ca atunci cand folosim uleiurile eterice, care sunt prevazute pentru lampile cu miresme imbietoare, in cazul lumanarilor sau a betigaselor parfumate, sa turnam cateva picaturi (6 - 10 picaturi) pentru o perioada de 3 - 4 ore. Lichidul nu are voie sa se evapore cu totul, deoarece uleiul ars contine substante cancerigene. Este bine sa existe zile de pauza, altfel urmarile miresmelor intense pe termen lung sunt durerile de cap.

Cea mai buna metoda de a alunga mirosurile neplacute din incapere este aerisirea si curatarea regulata a acesteia. Astfel poate fi evitata si formarea mucegaiului.

Foto: bettdirect.de

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu fructe de padure si cacao pentru mai multa energie

    Sunt dimineti in care avem nevoie de un plus de energie pentru a se simti din nou in forma, si cea mai simpla solutie ramane o ceasca de cafea. Dar pentru cei care vor sa incerce un smoothie plin de vitamine, antioxidanti si minerale aceasta combinatie de cacao si fructe de padure (cu lapte vegetal) este o alegere perfecta.

  • Cocktail fierbinte de toamna cu cidru de mere si miere

    O bautura cu gust intens de cidru plin de savoare, acidulat si racoritor, note de bourbon si dulceata mierii, buna pentru fiecare zi de toamna calda sau o seara impreuna cu prietenii. Se bea fierbinte, pentru a va bucura din plin de arome.

  • Bautura de vara cu bere de ghimbir si rozmarin

    Rozmarinul este intalnit cel mai des in bucatarie, in delicioase retete, dar aici se intalneste cu berea de ghimbir si sucul de limeta pentru o bautura de vara proaspata si racoritoare. Poate fi pregatita si cu vodca pentru un cocktail alcoolic de calitate.

  • Bautura de vara cu apa minerala, suc de lamaie si capsune proaspete

    O reteta pentru o bautura racoritoare cu gust intens de capsune foarte coapte, dulci si aromate, dar si cu note de citrice si prospetimea de menta. Secretul este un praf de sare care va potenta combinatia finala de arome.

  • Cocktail de vara cu fructe de padure si vodca

    Puteti folosi fructe proaspete sau congelate, o vodca de calitate si zahar alb sau miere pentru un cocktail de vara, racoritor si placut.


Warning: fopen(cache/e75c10a3dffd045cbf22ec57ffc145a5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139