Nymphaea (Nufarul)
Nufarul este o planta care infrumuseteaza lacul sau iazul din gradina cu forma sa si cu gama larga de culori care variaza de la alb si albastru la nuante de roz si rosu. Unele specii chiar isi schimba culoarea in timp, cum este Nymphaea Indiana, de la galben-auriu inspre rosu auriu.
Si frunzele constituie un punct de atractie, intinzandu-se ca un adevarat covor verde. Frunzele variaza ca dimensiune - unele sunt mari cat o farfurie, altele sunt cat niste discuri mici - si au rolul vital de a reduce cantitatea de alge din iazuri prin obstructionarea luminii; de asemenea ofera locuri de ascunzis pentru pesti, in cazul ca aveti asa ceva in iazul dvs.
Ingrijirea nuferilor
Alegerea locului. Toti nuferii trebuie amplasati intr-un loc scaldat de razele soarelui pentru a inflori; de asemenea, ei nu isi deschid total florile decat in bataia soarelui. Cresc de obicei in ape linistite, asa ca nu incercati sa ii cresteti in fantani, etc. Cea mai buna perioada de plantare a nuferilor este din aprilie pana in septembrie, perioada in care se gasesc de vanzare in ghivece mici, in magazinele specializate. Inainte de a-i scufunda in iaz/lac schimbati ghiveciul.
Dupa plantare. Adancimea la care se planteaza nuferii variaza in functie de specie, de la 15 cm pana la 1,2 m. Plantele se scufunda la adancimea corespunzatoare treptat, intr-un parcurs de cativa ani, mai ales la speciile de adancime. Aceasta operatie se face in modul urmator: initial plasati ghiveciul pe cateva caramizi asezate pe fundul iazului (aveti grija: daca iazul dvs. este captusit cu cauciuc, asezati caramizile peste cateva lopeti de prund). De asemenea, acoperiti si pamantul cu un strat de prundis curat, pentru ca apa sa nu il spele. In iazurile mari, nuferii se planteaza direct in malul de pe fund. Odata ce si-au prins bine radacinile, nuferii au nevoie de putina ingrijire in afara inlaturarii frunzelor uscate, toamna. Tratati plantele cu tablete de ingrasamant speciale pentru nuferi - se infig in pamant, la baza plantei.
Nuferii care cresc in iazuri mici ca adancime pot ingheta iarna, asa ca este bine sa ii protejati pe perioada rece (apasati aici pentru mai multe informatii).
Florile de nufar. De la plantarea nuferilor si pana la inflorirea lor trebuie sa treaca un timp. Daca insa nuferii nu infloresc, una din cauze poate fi ca sunt plantati la o adancime prea mare. Rupeti florile in primul an de inflorire, astfel dati sansa nufarului sa se obisnuiasca si sa creasca mai bine in noul mediu; in anii urmatori nu mai este nevoie sa faceti acest lucru pentru ca florile trecute vor fi ascunse (florile dureaza 3-5 zile si, pe masura ce se usuca, tulpinile se curbeaza si se scufunda, tragand sub apa floarea inchisa).
Plantarea nufarului in vas. Containerul obisnuit pentru nuferi este un vas de plastic captusit si umplut cu pamant de buna calitate.
1. Puneti un strat de lut de gradina de buna calitate sau compost acvatic.
2. Nufarul trebuie plantat astfel incat punctul de crestere sa fie la nivelul solului.
3. La sfarsit puneti un strat subtire de prundis pentru a impiedica raspandirea pamantului.
Divizarea nuferilor. Aceasta operatie se face la aproximativ 5 ani, perioada cand nuferii au deja frunze care se ridica din apa si acopera florile. Primavara, ridicati toata planta si indepartati pamantul. Cu un cutit ascutit detasati o parte de rizom care are un punct de crestere viguros si plantati-l separat. Nufarul care va creste din acest rizom va putea inlocui planta batrana.
Pericole si daunatori. Nuferii nu au prea multe probleme din acest punct de vedere. Ei pot fi atacati de daunatori si diferite boli dar acestea sunt superficiale si nu vor afecta permanent planta. Folositi cu grija substantele chimice daca aveti si pesti in iaz. Daca frunzele si florile nufarului sunt atacate de afide, indepartati-le cu un furtun - pestii le vor manca cu multa placere.
Specii recomandate. Alegeti o planta cu mai multe frunze tinere decat flori, pentru ca va creste mai viguroasa. Atunci cand alegeti nufarul nu uitati ca iazul/lacul trebuie sa aiba cel putin 2/3 apa la 1/3 plante (va fi o reflectie mai buna si veti evita aspectul inghesuit).
Pentru iazuri mari: N. Alba.
Pentru iazuri medii sau mici: N. Gonnere, N. Marliacea Chromatella, N. Marliacea Rosea, N. Pink Sensation, N. odora minor, N. Vesuve.
Info:
- Multe specii de nufar au fost cultivate de preotul francezul Latour-Marliac, care a inceput sa produca varietati deosebite pe la sfarsitul anilor 1800. Nufarul Gloire du Temple sur Lot comemoreaza pepiniera sa de la Temple-sur-Lot, de langa Bordeaux, in sud-vestul Frantei.
Lavinia Rorich
25.11.2005
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Aria naturala protejata “Lacul Snagov”
La 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national (DN1) care leaga capitala de orasul Ploiesti, se afla Lacul Snagov.
-
Victoria regia - cel mai mare si frumos nufar
Vasta padure amazoniana detine multe superlative si inglobeaza o buna parte din cele mai deosebite plante si animale de pe Glob.
-
Sursa de apa din balcon – o oaza de liniste
Foarte multe persoane isi doresc sa stea la casa si sa aiba o gradina sau un spatiu verde, in care sa curga o mica sursa
-
Fosile vii din fascinanta lume a plantelor
Fosilele vii cuprind acele specii de plante sau animale urmase ale unor grupe stravechi, odinioara infloritoare si larg raspandite, ramase aproape nemodificate in decursul erelor geologice.
-
Nuferii termali de la Baile 1 Mai
Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.