Nici o ciorba fara... leustean
Leusteanul, Levisticum officinale, era un zarzavat nelipsit din bucataria romana. De altfel, originea acestuia se afla chiar in bazinul Mediteranei de unde a fost raspandit mai tarziu. De la planta se folosesc toate partile (
-
Cum arata
-
Unde creste
-
Cum se cultiva
|
Lucrarile de ingrijire sunt minime, ele se refera la indepartarea buruienilor in principal primavara, in primele stadii de dezvoltare, si la indepartarea tijelor florale daca dorim o dezvoltare mai puternica a foliajului. Vara se iriga doar in cazul secetelor prelungite, radacina care patrunde adanc in sol permitandu-i sa reziste cu succes uscaciunii.
Frunzele se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in saci de panza sau borcane. O metoda alternativa de pastrare este in borcane, presand bine frunzele verzi peste care se adauga multa sare de bucatarie.
|
Click aici pentru mai multe retete delicioase de ciorbe si borsuri! |
Dragos Serban
11.09.2006
Levisticum officinale - leusteanul. Flori
Levisticum officinale - leusteanul. Frunze
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Delicii de Paste. Bors de miel cu leustean verde
O ciorba traditionala romaneasca este la mare cautare de sarbatorile pascale. Va propunem sa preparati borsul de miel cu leustean verde.
-
Ciorba de varza cu afumatura si smantana
O ciorba calda este binevenita in zilele reci de iarna. Asadar, va propunem sa preparati ciorba de varza cu afumatura si smantana.
-
Ciorba de perisoare din soia
O ciorba usoara si consistenta, preparata din soia in loc de carne, poate fi preferata in zilele de post. Incercati si aceasta varianta, bucurandu-va de gust.
-
Reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc
Incercati sa preparati reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc, o ciorba numai buna pentru vremea rece.
-
Ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru
O ciorba delicioasa si cu o aroma speciala, datorata cimbrului este ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru.