Nematanthus sau planta cu pestisori aurii

 

Denumire stiintifica: Nematanthus

Denumiri comune: Planta cu "pestisori aurii"

Familie: Gesneriaceae

Origine: America Centrala si de Sud

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena cu port curgator, Nematanthus impodobeste in mod reusit balcoanele si terasele insorite. Impresioneaza atat prin frunzele dese, ascutite la varf si lucioase, cat si prin florile portocalii, usor tubulare asemanatoare unor mici "pestisori aurii".

 

 

 

Conditii de cultivare: Se dezvolta bine in ghivece sau suporturi suspendate, pe verande, in aer liber, cat si in balcoane insorite din apartamentele noastre, tolerand destul de bine conditii variate de mediu.

 

 

 

Planta necesita lumina intensa, dar trebuie ferita de razele fierbinti ale soarelui. O expunere prelungita in zilele caniculare de vara, intr-un spatiu extrem de insorit duce la uscarea si pierderea rapida a frunzisului.

Rezista bine la temperaturi cuprinse intre 16 si 28 de grade Celsius. In afara acestor limite, Nematanthus stagneaza din crestere si mai apoi intra in repaus.

Cerintele plantei in privinta udarii se limiteaza la pastrarea in permanenta a substratului usor umed pe perioada cresterii. In schimb, pe durata repausului din iarna, cantitatea de apa se va reduce, lasandu-se pamantul sa se usuce intre doua udari.

Umiditatea atmosferica ridicata contribuie semnificativ la mentinerea aspectului sanatos si bogat al frunzisului. Daca aerul devine prea uscat, folositi un umidificator electric. Pulverizarea manuala a plantei se va face doar in cazuri extreme si numai cu ajutorul unui pulverizator cu duza foarte fina. Desi lucioase, frunzele sunt sensibile la stropii de apa, acestia putandu-le provoca pete inestetice si arsuri.

Este indicat ca substratul de cultivare sa contina mranita si turba in proportii egale. Accepta si pamant obisnuit de gradina sau pamant de flori din comert, cu precizarea ca epuizeaza rapid substantele nutritive.

Aplicarea la fiecare 2 saptamani a unor ingrasaminte lichide echilibrate, ajuta plantele sa dezvolte atat frunzisul deosebit de ornamental cat si micutii "pestisori aurii" sub care se prezinta florile.

 

 

Inmultirea se realizeaza usor prin butasirea lastarilor de tronson sau terminali, precum si prin marcotare la sol a acestora. Atat butasirea cat si marcotarea se pot realiza in orice perioada a anului, cu sanse mai mari de reusita primavara si toamna.

 

 

 

Perioada de inflorire se intinde intre mai si septembrie. Daca dispune de conditii bune de caldura si lumina, planta poate inflori tot timpul anului.

 

 

 

Sfaturi speciale: Asezati ghiveciul intr-un spatiu aerisit, cu ventilatie buna, la lumina, dar ferit de soarele direct al verii. Ciupiti varfurile de crestere pentru a asigura o lastarire abundenta. Reinnoiti planta la interval de 2-3 ani.

 

 

 

Alte specii: N.albus (cu flori albe), N.brasiliensis (cu flori galbene), N.corticola (cu flori rosii agatate de petioluri foarte lungi), N.crassifolius, N.fluminensis (cu flori sub forma de trompete mici deschise), N.fritschii, N.hirtellus,N.punctatus, N.serpens.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Fasolea galbena Berggold

    Dintre toate soiurile de fasole galbena aceasta varietate de origine frantuzeasca, pe care o putem planta in gradina sau sera cu rezultate la fel de bune, este in egala masura una dintre cele mai bune si cu productivitate ridicata.

  • Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate

    Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar

  • Hoya, floarea de ceara

    Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan.

  • Amorphophallus titanum are cea mai mare inflorescenta din lume

    Titan arum sau dupa denumirea latina - Amorphophallus titanum este planta cu cea mai mare inflorescenta din lume.

  • Cafea si in ghiveci

    Coffea arabica este o planta cu crestere viguroasa si port arbustiv, ce poate atinge, in mediul de origine, 8 sau 10 m inaltime. Introdusa de curand in tara noastra ca planta de decor, are un frunzis foarte frumos.


Warning: fopen(cache/3f830db95033b31070066cf31201b596) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139