Cafea si in ghiveci
Denumire stiintifica: Coffea arabica
Denumiri comune: Arborele de cafea
Familie: Rubiaceae
Origine: zona tropicala a Africii, Etiopia, Yemen
Aspect si prezentare: Coffea arabica este o planta cu crestere viguroasa si port arbustiv, ce poate atinge, in mediul de origine, 8 sau 10 m inaltime. Introdusa de curand in tara noastra ca planta de decor, are un frunzis foarte frumos.
Verdele intens al frunzelor ovale si ondulate, lungi de cca 15 cm, cu nervuri pronuntate, dar mai ales aspectul extrem de lucios, parca lacuit al acestora, ofera un aer deosebit si exotic micului arbust, chiar si in lipsa florilor si a fructelor. Cultivata ca planta de ghiveci, produce arareori fructe, florile albe, mici aglomerate pe ramuri, se scutura usor daca nu sunt polenizate.
Conditii de ingrijire/cultivare
Numai spatiile cu lumina intensa si soarele de dimineata, sunt prielnice cultivarii Arborelui de cafea. Pozitionarea ghiveciului in fata unei ferestre cu orientare estica poate fi considerata ideala, pe cand o locatie cu soare dupa amiaza, va arde planta si o va omori.
Nu rezista la frig, dar nici la caldura exagerata, temperaturile ideale situandu-se intre 16 si 24 grade Celsius. Iarna trebuie tinuta in stare de semi-repaus, intr-un loc cu lumina directa si cu temperaturi de 12-16 grade Celsius. La temperaturi mai joase de 8 grade, planta intra in regres si in scurt timp moare.
Substratul de cultura trebuie sa fie foarte bogat in nutrienti, o combinatie potrivita fiind cea din pamant de gradina, compost de frunze (sau mranita) si nisip care sa aiba un pH usor acid (5,5-6,5).
Pamantul trebuie udat cu foarte mare atentie, astfel incat sa nu fie lasat sa se usuce complet niciodata, dar nici sa fie mocirlos. Excesul de apa la radacini este la fel de periculos ca si uscaciunea.
O necesitate stringenta a Arborelui de cafea, in privinta careia nu va face deloc concesii, este umiditatea atmosferica ridicata. Pentru a-i asigura acest factor, pulverizati-i cat mai des frunzele, chiar zilnic, si asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris mentinut mereu ud. Aerul uscat va afecta in mod neplacut aspectul frunzelor, brunificandu-le si uscandu-le de la margini catre interior.
Fiind utilizat mai ales ca arbust ornamental prin frunzis, este lesne de inteles ca va aprecia un ingrasamant lichid pentru plante verzi. Aplicati-l in apa de udare, numai in doze slabe, din aprilie pana in septembrie, la interval de doua saptamani.
Inflorirea se intampla arareori la exemplarele de interior si chiar si atunci cand are loc, nu este finalizata cu producerea cunoscutelor fructe de cafea. Florile sunt de culoare alba, mici si stelate si emana un parfum placut. La plantele cultivate in zonele de origine, florile lasa loc unor bace mici verzi, ce la coacere devin rosii si ascund in mijloc 2 bobite de cafea.
Se inmulteste cel mai adesea prin seminte. Boabele mici si verzi de cafea se planteaza in substrat usor de pamant de gradina cu nisip sau turba. Germineaza doar daca sunt proaspete, iar mai apoi au o crestere lenta. Coffea arabica se mai poate propaga si prin butasirea lastarilor de varf. Operatiunea se desfasoara vara, in conditii de umiditate si caldura controlate si datorita gradului de dificultate, este destinata specialistilor.
Trucuri si sfaturi speciale: Asigurati-i lumina dimineata si feriti-o de razele arzatoare ale soarelui de vara. Pulverizati-i foarte des frunzisul, daca temperaturile depasesc 22 grade Celsius. Iarna reduceti udarea, asigurati-i o temperatura constanta de aproximativ 15 grade Celsius si feriti-o de curenti reci de aer.
Plantele obtinute din seminte infloresc abia dupa 2-3 ani ani de cultivare.
Alte specii si varietati: C.canephora (sinonim cu C.robusta), C. iberica.
GradinaMea.ro/V.S.
Articole asemănătoare
-
Cocktail cu lichior de cafea si vodca
Cu gustul puternic de cafea si note de vodca, este un cocktail versatil si bun pentru numeroase ocazii.
-
Tarta aromata cu cafea si migdale pisate
Un desert preparat cu placere are un gust mult mai delicios. Va invitam sa pregatiti o tarta aromata cu cafea si migdale pisate. Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
-
Maslinul
Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste
-
Fructul de rodie, important si in cosmetica naturala
Considerata o planta-minune a toamnei, rodia este intrebuintata si in diverse preparate pentru piele, pe langa consumul sau ca fruct benefic pentru sanatatea noastra.
-
Plantele decorative de interior si sanatatea
Cercetari stiintifice asupra plantelor si substantelor toxice au demonstrat capacitatea unor plante de a micsora efectul toxic al unor substante prezente adesea in interiorul locuintelor si in mediile industriale. Studiul a fost facut in SUA de catre Asociatia ALCA - Associated Landscape Contractors of America.