Nalba mare

Nalba mareDenumirea plantei: Nalba Mare (althaea officinalis)
Familia Malvaceae
Denumiri populare: nalba alba, nalba buna, nalba de cimp, nalba de lunca, nalba de padure, ruja.
Ecologie si raspindire: prefera solurile umede si creste in cimpie, finete, pe linga apele curgatoare si balti. Mai poate fi vazuta pe ziduri vechi, pe linga drumuri si pe terenurile parasite sau si in vecinatatea celor locuite de om. Este utilizata si la colorarea otetului aromatic, vinurilor,siropurilor.
Perioada de vegetatie: creste si vegeteaza in perioada lunilor martie pina-n noiembrie.
Perioada si organul de recoltare: de la aceasta planta se utilizeaza in scopuri curative frunzele, florile, radacinile care se recolteaza respectiv in lunile iunie-august, iulie-septembrie, martie-mai pina-n noiembrie.
Florile, frunzele si tijele se culeg pina la uscarea lor, adica pina in septembrie, deoarece prin uscare mucilagiul se pierde si este mai bine sa se utilizeze nalba cit mai proaspat culeasa.
Bolile in care se utilizeaza:
uz extern -laringite, traheite, spalaturi vaginale, ten uscat, furunculosa, fond antiinflamator, amigdalite, leucoree, hemoroizi.
uz intern - tuse, bronsita, laringita, traheita, boli ale rinichilor (nefrite, pielite, uretrite), afectiuni digestive.
Retete: macerarea la rece - o lingura de radacina la 250ml apa la temperatura camerei, timp de 30min, dupa strecurare se adauga putin bicarbonat de sodiu, pentru a nu se produce iritatii gastrice. Lichidul obtinut se bea in 3-4 reprize pe zi.
Infuzie: 2 linguri de frunze in 250ml apa clocotita, care se utilizeaza sub forma de cataplasme in furunculoza

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/80efd409288c72ae4bc225df94db30db) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139