Nalba mare
Denumirea plantei: Nalba Mare (althaea officinalis)
Familia Malvaceae
Denumiri populare: nalba alba, nalba buna, nalba de cimp, nalba de lunca, nalba de padure, ruja.
Ecologie si raspindire: prefera solurile umede si creste in cimpie, finete, pe linga apele curgatoare si balti. Mai poate fi vazuta pe ziduri vechi, pe linga drumuri si pe terenurile parasite sau si in vecinatatea celor locuite de om. Este utilizata si la colorarea otetului aromatic, vinurilor,siropurilor.
Perioada de vegetatie: creste si vegeteaza in perioada lunilor martie pina-n noiembrie.
Perioada si organul de recoltare: de la aceasta planta se utilizeaza in scopuri curative frunzele, florile, radacinile care se recolteaza respectiv in lunile iunie-august, iulie-septembrie, martie-mai pina-n noiembrie.
Florile, frunzele si tijele se culeg pina la uscarea lor, adica pina in septembrie, deoarece prin uscare mucilagiul se pierde si este mai bine sa se utilizeze nalba cit mai proaspat culeasa.
Bolile in care se utilizeaza:
uz extern -laringite, traheite, spalaturi vaginale, ten uscat, furunculosa, fond antiinflamator, amigdalite, leucoree, hemoroizi.
uz intern - tuse, bronsita, laringita, traheita, boli ale rinichilor (nefrite, pielite, uretrite), afectiuni digestive.
Retete: macerarea la rece - o lingura de radacina la 250ml apa la temperatura camerei, timp de 30min, dupa strecurare se adauga putin bicarbonat de sodiu, pentru a nu se produce iritatii gastrice. Lichidul obtinut se bea in 3-4 reprize pe zi.
Infuzie: 2 linguri de frunze in 250ml apa clocotita, care se utilizeaza sub forma de cataplasme in furunculoza
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu ciocolata neagra si sare de mare
Este obligatoriu sa punem un praf de sare in majoritatea deserturilor pentru a potenta gusturile si aromele, iar in aceasta bautura delicioasa cu multa ciocolata neagra sarea de mare face exact acelasi lucru.
-
O piele sanatoasa cu ajutorul sarii de mare
Vara este perioada concediilor si multa lume opteaza pentru un sejur undeva la mare. O astfel de vacanta ne ofera
-
Mancaruri exotice. Paella cu fructe de mare si sofran
O bogatie de gust si arome diverse va sunt oferite daca alegeti sa preparati o reteta traditionala din Spania si anume: paella cu fructe de mare si sofran.
-
Salata cu legume si fructe de mare
Printre salatelele delicioase si hranitoare se poate regasi si cea cu fructe de mare. Fructele de mare sunt bogate in nutrienti, contin beta-caroten, acizi Omega-3, minerale si altele.
-
Retete libaneze. Supa de fructe de mare
In cele ce urmeaza veti descoperi o reteta traditionala libaneza special creata pentru impatimitii fructelor de mare si anume: supa de fructe de mare.