Mirodenii si plante medicinale
Trebuie sa facem deosebire intre mirodeniile proaspete si cele uscate. Daca este posibil, este bine sa consumam mereu din cele proaspete. Sunt o serie de mirodenii si plante medicinale care pot fi cultivate si in gradina. Cele mai multe sunt rezistente la frig si nu cer multa munca. Pentru usurinta cultivarii, cele rezistente vor fi plantate separat de celelalte. O gradinita in miniatura de plante pentru mirodenii se poate realiza si in ladite.
Semintele de plante medicinale si mirodenii se gasesc in magazinele de seminte. Unii gradinari dispun chiar si de rasaduri. Pe site gasiti informatii care va vor fi de folos in aceasta privinta; in plus, exista carti de plante medicinale si mirodenii care pot fi de folos incepatorilor. In continuare dam o lista a celor mai folositoate plante - mirodenii:
Telina - sunt doua feluri de telina, de la ambele se pot usca frunzele pentru iarna. Au un gust foarte bun si sunt foarte sanatoase.
Patrunjelul - este una din mirodeniile cele mai bune si mai sanatoase. Se recomanda sa se foloseasca mai mult pasat cu mixerul si sa nu lipseasca din salate. Iarna trebuie uscat.
Arpagic (verde) - este sanatos si pentru rinichi si pentru glande.
Hasmatuchi - seamana cu patrunjelul, dilueaza sangele, curatandu-l de reziduuri, ca si usturoiul, si nu trebuie trecut cu vederea.
Peperoni - cunoscut si sub denumirea de piper verde, are niste fructe mari, goale pe dinauntru, aromate.
Marar - impiedica balonarile si stimuleaza digestia. Se folosesc frunzulitele subtiri, care se pot usca. Proaspat, este foarte bogat in vitamina C.
Anason - are proprietati asemanatoare cu cele ale mararului. Se foloseste cu succes in salata de ridichi. Semintele se folosesc la ceai, contra balonarilor si contra tusei.
Nasturel - din care se seamana la fiecare a treia saptamana o alta brazda, pentru a avea permanent frunze fragede. Se foloseste atat ca adaos la orice fel de mancare, cat si ca salata. Se poate usca si pentru iarna. Are efect de curatare a sangelui.
Maghiran si cimbru - se potrivesc la oricel fel de salata. Sunt foarte aromate, curata foarte bine sangele si stimuleaza activitatea glandelor. Sub forma de praf este indispensabila.
Chimen - are insusiri asemanatoare cu ale anasonului, la fel si ceaiul pregatit din el. In salate e mai bine sa fie utilizat ca pulbere.
Busuioc - are o mare putere de condimentare. Este un usor condiment al mezelurilor.
Tarhon - uscat, se poate gasi in orice bucatarie, si este foarte sanatos.
Rozmarin - trebuie folosit cu economie. Are proprietati asemanatoare cu usturoiul si este foarte sanatos, chiar si in ceai. Ca multe altele, se poate gasi sub forma de pulbere.
Salvia - este o planta medicinala cu efecte terapeutice multiple si se foloseste mai mult ca ceai, dar in cantitati mici poate fi adaugata si in preparatele noastre.
Menta - se foloseste mai mult ca ceai, dar lastarii tineri se pot folosi si drept condiment.
Limba mielului - este mai putin cunoscuta ca mirodenie, dar, pentru ca este foarte buna pentru tratarea bolilor de vezica, de rinichi, impotriva retentiei urinare, a bronsitelor, frunzele sau florile proaspat culese se pot utiliza in preparatele facute cu mixerul sau in salate. Se inmulteste singura prin caderea semintelor.
Mustar - atat frunzele cat si semintele sunt, in aceeasi masura, un medicament si un condiment excelent. Semintele se folosesc sub forma de praf. Consumarea in fiecare zi a unei lingurite de mustar ajuta digestia.
Pelin - este ceaiul amar pentru stimularea activitatii vezicii biliare, a stomacului si a intestinelor, dar se foloseste si in amestecuri de ceaiuri.
Roinita - se utilizeaza de obicei sub forma de ceai pentru nervi, rinichi si glande.
Ridichea - se foloseste ca salata sau ca adaos la salate de legume. Are o mare putere de fluidificare a mucozitatilor cailor respiratorii, se recomanda pentru topirea calculilor biliari, impotriva reumatismului si a bolilor de ficat. Se seamana la fiecare trei saptamani cateva seminte, ca sa avem mereu la dispozitie ridichi tinere.
Hrean - are aceleasi insusiri ca si ridichile, dar efectul lui este ceva mai puternic.
Cele mai multe mirodenii se pot usca pentru iarna. Se maruntesc cu un tocator de lemn deasupra unei site. In afara de aceste mirodenii obtinute din plante autohtone, care se pot si cumpara, se mai gasesc in magazine si altele, exotice, dintre care enumeram:
Praf de Curry - un amestec de plante originale din India, destul de intens aromat.
Paprica - pentru salate si sosuri de salate.
Coriandru - se foloseste mai ales pentru prajituri si cruditati si pentru preparate din fructe.
Vanilia - se foloseste mai ales pentru preparate dulci.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Amestec de mirodenii cu scortisoara si piper negru
Atunci cand gasesti exact acele mirodenii si condimente care transforma o mancare buna intr-una excelenta ti-ai dori sa ai undeva exact acele ingrediente, in proportiile nimerite mai mult sau mai putin accidental. Sau datorita inspiratiei de moment. Aceasta combinatie de parfumuri si arome este recomandata pentru a transforma o cafea sau o cana de lapte vegetal, dar poate fi folosita si in diverse retete de prajituri – checuri, clatite, biscuiti si fursecuri de casa – pentru a le da un gust ce evoca taramuri indepartate.
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Cardamonul pentru sanatate
Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.
-
Ceaiul de coada-calului in medicina naturista
Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.
-
Plante medicinale care se recolteaza in august
Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.