Mazare
De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite pentru consum la conserve sau mancaruri.
Semanatul se face primavara devreme, imediat ce se poate lucra pamantul ("in mustul zapezii"), mazarea fiind o planta destul de rezistenta la frig.
Pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd.
Semanatul se face in randuri la 20-25 cm distanta sau in cuiburi la 30-35 cm distanta intre cuiburi, in care se pun cate 5-6 boabe de mazare. Adancimea de semanare este de 5-7 cm.
Daca vrem sa obtinem pastai verzi in toamna, se poate semana in iunie.
Pentru 1000 mp sunt necesare 15-20 kg samanta.
Cultura se praseste o data sau de doua ori, la nevoie.
Recoltarea se face cand boabele au o marime normala si sunt inca dulci. Daca se intarzie recoltarea, boabele pierd din gustul dulce, devin fainoase si se sfarama la fiert.
De pe 1000 mp se obtine o productie de 400-500 kg boabe verzi.
In cultura se gasesc numeroase soiuri, dintre care:
soiuri cu crestere mica: Fina verde, Delicioasa, Pitica de Rin, Minunea Americii, Timpurie de Craiova, Prima, Isalnita
soiuri cu crestere inalta si semiinalta: Conserva, Expres, s.a.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sirvenos, berea cu mazare verde
O bere cu gust putin dulceag, cremos, cu note de malt, la care se adauga mazare verde
-
Omleta cu mazare
Mazare si o simpla omleta, dar reciproc se completeaza neasteptat de bine.
-
Tarta de dovlecei cu mazare
O reteta delicioasa, de care familia dumneavoastra se va bucura de un gust bun incercand-o, este tarta de dovlecei cu mazare.
-
Supe delicioase. Supa crema de mazare cu patrunjel
O supa cu un gust minunat, pe care o puteti pregati pentru o masa gustoasa savurata alaturi de familie, poate fi supa crema de mazare cu patrunjel.
-
Paste delicioase. Spaghete cu boabe de mazare
O reteta simpla de paste, pe care o puteti pregati din dorinta de a degusta ceva nou, poate fi reteta de spaghete cu boabe de mazare.