Margarete africane
Margarete africane- flori multicolore la fereastra sau in gradina
Denumire stiintifica: Osteospermum
Denumiri comune: Margareta africana
Familie: Asteraceae
Origine: Africa de Sud
Aspect si prezentare: Ruda indepartata a renumitei floarea-soarelui, Osteospermum este un gen ce cuprinde cca 50 de specii, a caror flori se aseamana foarte mult cu margaretele Crysanthemum, de unde si denumirea populara - Margarete africane. In ciuda portului drept, vertical, planta are o crestere joasa, majoritatea varietatilor atingand doar 30 de cm inaltime. Frunzele mici, dispuse altern, au forma lanceolata, uneori cu margini neregulate si sunt de culoare verde intens.
Florile sunt foarte decorative, atragand atentia prin contrastul dintre corola de petale si ochiul central, care are o nuanta foarte inchisa (verde, maro sau chiar albastrui).
Conditii de ingrijire/cultivare: Se potriveste foarte bine in gradini insorite, dar se cultiva si ca planta de ghiveci sau de jardiniera.
Pentru a inflori are nevoie de multa lumina, pozitionarea in spatii foarte insorite, contribuind substantial la calitatea infloririi. Pe vreme inchisa, mohorata, florile se inchid, in zilele incarcate de soare, oferind insa un adevarat spectacol de culoare.
Tolereaza temperaturi destul de variate, dar cel mai bine se dezvolta intre 16 si 24 de grade Celsius.
Majoritatea varietatilor ce se gasesc pe piata de flori, sunt de fapt hibrizi obtinuti in ultimii cativa ani, si care, desi sunt plante perene, se cultiva ca anuale, aruncandu-se o data cu venirea iernii.
Exista si varietati ceva mai rezistente, care sunt cultivate ca atare, in regiunile cu ierni ceva mai blande si care trec cu bine de frig, daca sunt protejate cu strat gros de frunze sau compost de gradina.
Prefera un substrat fertil, imbogatit anual cu ingrasamant natural. Nu emite pretentii in privinta pH-ului acceptand limite intre 5 si 8,5. O conditie necesara in cultivarea florilor de Osteospermum, o constituie nivelul de drenaj al substratului, un pamant afanat fiind de preferat unuia compact si tasat, cel din urma retinand excesul de apa, ce duce inevitabil la putrezirea plantei.
Din aceste considerente, udarea se va face cu precautie, plantele tinere, sau cele de rasad, se vor uda cu atentie, doar cand pamantul s-a uscat la suprafata. Pe parcurs ce radacinile devin mai viguroase si partea aeriana se dezvolta, planta devine mai rezistenta, tolerand si scurte perioade de seceta.
Are nevoie de o aerisire buna, dar trebuie ferit de curentii puternici de aer, astfel ca plantarea in gradina se va face doar pe arii ferite de vant.
Ca planta de ghiveci, necesita fertilizare periodica, administrarea unei doze de ingrasaminte pentru plante cu flori, la fiecare 10 sau 12 zile, din primavara pana in toamna,avand un efect vizibil in ce priveste numarul si marimea florilor.
Margareta africana, este o planta cu inflorire abundenta si aproape continua. Atunci cand dispune de conditii prielnice, poate inflori pe tot parcursul anului. Totusi, in principal prezinta doua etape majore de inflorire: din mai pana la sfarsitul lui iulie si din septembrie pana in noiembrie.
Inmultirea se realizeaza prin seminte, prin divizarea tufelor sau prin butasire. Pentru obtinerea timpurie a rasadurilor, insamantarea se va face in februarie-martie, la caldura si lumina, plantulele putand fi transplantate in ghivece mici sau direct in gradina, la sfarsitul lunii aprilie. Pentru butasire se vor folosi lastari vigurosi cu minim 3 noduri, care se vor planta in substrat poros de turba si nisip.
Trucuri si sfaturi speciale: Nu suporta excesul de apa, fiind de preferat o udare ceva mai redusa decat una abundenta. Primavara, despartiti tufele din ghivece si plantati-le in pamant proaspat, asigurandu-le in acest fel o inflorire frumoasa.
Specii si varietati: O.calendulaceum, O.clandestinum, O.ecklonis, O.fructicosum, O.jucundum, O.oppositifolium, O.sinuatum.
O.whirligig are petalele usor rasucite, ce creaza impresia unor mici lingurite.
Mai 2008
GradinaMea.ro/V.S.
Articole asemănătoare
-
Istoria violetelor africane
Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.
-
Violetele africane, flori de succes pentru interior
Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.
-
Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala
Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal
-
Bucataria regionala din Caraibe
Bucataria din Caraibe este influentata de bucataria spaniola, cea franceza si retetele culinare traditionale africane.
-
Chimerele - violete elegante
Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.