Mana Maicii Domnului, cea mai indragita planta cataratoare
Dintre plantele cataratoare din tara noastra, cea mai cunoscuta in popor este caprifoiul sau Mana Maicii Domnului. Florile alb-galbui imbraca zidurile, gardurile, si cat este vara de lunga imprastie un parfum dulce, deosebit. Se spune ca planta ar fi ocrotitoarea locului in care este sadita, acest fapt explicand prezenta sa ridicata in gospodariile romanilor. De ce s-a numit Mana Maicii Domnului? Simplu, datorita calitatilor sale medicinale, a faptelor minunate pe care le-a savarsit pe taramul medicinei traditionale. Totusi, in alte parti ale lumii lucrurile nu sunt intotdeauna romantice pe cum par, Lonicera japonica fiind socotita in state precum Missouri o specie invadatoare, interzisa.
La noi este o planta ideala pentru a sta langa casa sau in gradina, intrucat nu este pretentioasa si tolereaza foarte bine seceta si frigul. Frunzele sale sunt simple, ovale, au o lungime cuprinsa intre 3-8 cm, iar in perioada tineretii prezinta perisori pe ambele fete. Trebuie sa spus ca, la fel ca orice planta, ea atrage destul de multe insecte, asa ca daca va deranjeaza sa aveti din cand in cand cate un oaspete nepoftit in casa, evitati sa o cresteti sub fereastra.
La maturitate caprifoiul poate ajunge la inaltimea de 8-10 m, lucru apreciat in sensul ca ajuta la mentinerea unei temperaturi agreabile in locuinta, in special vara. Lonicera japonica nu are cerinte speciale in privinta tipului de sol, insa acesta trebuie sa fie macar bine drenat pentru a permite infliltrarea apei.
Mana Maicii Domnului persista inclusiv pe perioada iernii, desigur doar frunzele, nefiind necesara luarea de masuri impotriva gerului. Nici daunatorii sau bolile nu par sa fie prea atrase de caprifoi, mai degraba ar trebui supravegheat sa nu perturbe el viata altor plante. Caracteristica plantei de a “invada” si “sufoca” tot ce-i sta in cale se poate rasfrange asupra arbustilor sau pomilor fructiferi mai micuti. Din acest motiv specialistii ne sfatuiesc sa ii asiguram inca de la plantare un suport pe care sa se catere in voie, si sa o tundem in fiecare an dupa inflorire.
In primii doi ani, pentru a stimula formarea lastarilor, se vor taia doar varfurile. Fertilizatorul se aplica doar in primul an, dupa care nu mai este necesar. Dintre cele patru metode prin care se poate inmulti, adica prin butasire, divizare, seminte si marcotaj, primele doua s-au dovedit de succes. Ceaiul de caprifoi are efect calmant, diuretic, antimicrobian, ajuta la expectoratie si se prepara infuzand o ceasca de flori. Se beau patru cani in fiecare zi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ambrozia – buruiana cea mai alergenica
Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole
-
Panseluta, floarea lunii mai
Poate cea mai des intalnita floare din luna mai este panseluta. Panseluta este o planta de mici dimensiuni, care creste pe tulpina si atinge maxim 15 cm inaltime. Petalele sale se gasesc in 2, chiar 3 culori, imbinate armonios.
-
Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a caprifoiului
Cunoscut mai cu seama sub denumirea “mana Maicii Domnului”, caprifoiul este negresit una dintre cele mai populare plante cataratoare intalnite pe teritoriul tarii noastre. Fiind nepretentios si foarte rezistent la frig, acesta decoreaza cu brio gradinile si exteriorul caselor.
-
Marul lupului, mai puternica decat orice planta medicinala din Romania
Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice.
-
Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?
Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia.