Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?
Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia. Numit in tratatele de botanica Samabucus nigra, socul este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina rasfirata, in medie de pana la cinci metri, care infloreste din mai pana in iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm in diametru, cu suc violet-purpuriu si gust dulceag-acrisor.
Gratie mirosului parfumat care imbie gradinile si parcurile, stim intotdeauna cand este momentul potrivit pentru colectarea florilor sale in scopuri medicinale. Pentru vindecarea diferitelor afectiuni, se utilizeaza florile recoltate la inceputul infloririi, cand 70-80% dintre ele sunt inflorite. Daca sunt culese prea tarziu florile devin amare.
Recoltarea se desfasoara pe vreme buna pana in orele amiezii, dupa ce se risipeste roua sub razele Soarelui. Cu ajutorul unui cutit sau al unei foarfeci de gradina, taiati cate influorescente socotiti a fi necesare, imediat de sub locul de ramificare. Apoi, rasfirate pe o suprafata de hartie si in Soare puternic, se lasa pana se usuca. Florile obtinute cu miros placut aromatic, vor putea fi utilizate din acest moment in ceai sau decoct, ori daca nu, pastrate intr-un saculet de panza care sa le dea voie sa “respire”.
Ceaiul de flori de soc se ia contra tusei in afectiunile aparatului respirator: raceala, gripa, bronsita, ca si in reumatism sau boli ale aparatului urinar. Intrucat faciliteaza eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, preparatele cu flori de soc ofera randament in curele pentru slabit.
Cativa din compusii organici care se remarca in cazul socului sunt: vitamina A, complexul vitaminic B si vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, ii confera soscului proprietatile sale remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene si antivirale.
Antioxidantii din soc sunt esentiali pentru protejarea organismului contra radicalilor liberi, sursa primara a multor probleme de sanatate cu care ne confruntam. Radicalii liberi pot afecta reproducerea celulara, de unde, printre altele, efectul de imbatranire prematura a pielii si riscul sporit de cancer. Antioxidantii din florile de soc, precum si din celelalte componente ale sale (frunze, fructe, scoarta), lupta impotriva radicalilor liberi neutralizandu-i inaite ca ei sa produca efecte ireversibile.
In incheiere, iata cat de usor este pentru o persoana sa-si intretina sau redobandeasca sanatatea cu ajutorul unei bauturi gustoase si racoritoare pe baza de soc. Ce va trebuie pentru a prepara socata: un pumn de influorescente, drojdie de bere, 1 kg de zahar (si optional 3 linguri dulceata de zmeura pentru aroma) la 10 litri de apa. Se lasa la macerat 2-3 zile si se strecoara in sticle tinute la rece.
Contraindicatii: Socul nu este indicat in timpul sarcinii sau alaptarii.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Coaja de pepene rosu confiata
Pepenele rosu, rece, dulce si plin de savoare este unul dintre deserturile perfecte in zilele calde ale verii, iar miezul poate fi folosit si pentru un smoothie plin de vitamine sau poate fi transformat in suc aromat, baut cu gheata, simplu sau cu menta, lamaie, eventual putin ghimbir. Insa partea alba a cojilor pe care le aruncam poate fi folosita pentru un desert inedit, pentru care aveti nevoie doar de apa, zahar, lamaie, sare. Cu siguranta ca musafirii isi vor da greu seama care a fost ingredientul principal pentru aceasta surpriza dulce.
-
Magnolie Galaxy
Bun atat pentru parcuri cat si pentru gradini, acest soi de magnolie cu flori de un roz delicat a castigat deja mai multe premii si distinctii in cadrul competitiilor de profil, fiind repede adoptat de cunoscatori.
-
Porumbarul in tratamentele naturiste
Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului
-
Retete sanatoase. Pilaf cu praz si naut
Un preparat delicios chiar si pentru cei mici, reteta de pilaf cu praz si naut se poate regasi la o masa de pranz sanatoasa. Ingredientele necesare sunt:
-
Mijloace naturale impotriva durerilor de cap
Indiferent de cum si in ce zona a capului se manifesta, durerea ne poate strica intreaga zi, transformand-o intr-un adevarat calvar