Lucruri incredibile pe care le poti face cu otetul

Otetul este unul dintre acele lucruri care nu lipsesc din nicio casa. Folosit in salate sau pentru a imbogati in culoare si gust unele mancaruri, produsul obtinut prin fermentarea acetica a vinului nu este mai prejos, din punct de vedere al calitatilor, decat cel de origine.

Daca proprietatile medicinale constituie de multa vreme un subiect intens dezbatut, cele care vizeaza utilitatea casnica a bauturii sunt ori necunoscute, ori insuficient promovate de media. De pilda, cati au stiinta de abilitatile de curatare ale otetului, care neindoielic ne-ar putea fi de folos in nenumarate situatii? Iata cateva dintre acestea:

In casa:

1. Curata ceainicul si vasele pentru cafea. Otetul indeparteaza muradria si petele de pe aceste obiecte care ne slujesc in mai toate diminetile.
2. Hainele patate, freaca-le bine cu otet pe portiunea afectata, inainte de a le baga la spalare.
3. Daca adaugi putin otet in apa fierbinte cu detergent, grasimea va putea fi indepartata mai usor de pe vasele scufundate.
4. De asemenea, adauga putin otet in apa calda si vei obtine o solutie eficienta pentru dezinfectarea (curatarea) pardoselii din baie si bucatarie. Nu exagera, totusi, in privinta cantitatii utilizate pentru a nu fi “urmarit” de mirosul ascutit si persistent.   
5. Otetul face produsele din inox mai stralucitoare ca niciodata. In loc de a spala lingurile, furculitele etc, cu apa de fiecare data, adu-ti aminte din cand in cand sa le cureti cu otet. Cat despre uneltele afectate de rugina din atelier, pe ele le poti lasa pentru o noapte in otet alb nediluat. 
6. Spala cuptorul cu microunde in interior si exterior cu solutie de apa apa fierbinte cu otet. Aceasta elimina odata cu mirosul neplacut, particulele si urmele de mancare.

In gradina:

1. Otetul este un erbicid eficient. Daca in gradina cresc buruieni de care vrei sa scapi atunci nu ai nevoie decat de niste otet. Pulverizeaza constant otet nediluat direct pe plantele respective pana constati ca a dat roade.
2. Exista perioade sau ani in care furnicile ne dau batai de cap, patrunzand in bucatarie si in restul locuintei. Pentru a le tine departe, cu ajutorul unui pulverizator nu trebuie decat sa imprastii periodic otet nediluat in jurul casei.  
3. Mustele nu agreeaza mirosul de otet, asa ca, pentru a le tine departe in timp ce serviti masa in aer liber, pulverizati putin otet in acel loc.
4. In gradinarit, aciditatea solului este o componenta de care depinde intreaga activitate a plantelor. Unele formatiuni vegetale necesita o aciditate mai mare, pe care i-o putem oferi adaugand putin otet in apa cu care le udam.

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tunderea de toamna la pomii fructiferi

    Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.

  • Ingrijirea tenului pe parcursul verii

    Pe parcursul verii, vremea frumoasa si soarele zambitor sunt principalii factori care ne conving sa petrecem cat mai mult timp in natura. Totusi, nu trebuie neglijate sfaturile medicilor care aduc in atentie riscurile pe care le implica activitatile

  • Gradina mea la inceput de Brumar

    Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

  • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

    Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

  • Scuze frecvente pentru care omitem micul dejun

    Pentru toate lucrurile importante pe care le omitem din graba sau obisnuinta, gasim o multitudine de scuze. Asa se intampla si cu masa de dimineata, chiar daca specialistii ne-au atentionat prin toate mijloacele ca este cea mai importanta din zi.


Warning: fopen(cache/9ec6e1efc809bde5ea1e3be40047ef70) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139