Gradina mea la inceput de Brumar
Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun. Chiar si asa, atentia trebuie sa fie permanent indreptata catre lista de sarcini, fiindca vremea continua sa se raceasca, apare bruma iar inghetul devine un pericol iminent pentru plante.
Gradinarul trebuie sa faca fata inghetului pe doua planuri: in primul rand, sa se ocupe din timp ca plantele de interior sa fie tranferate in spatii protejate, si in al doilea, sa stranga ultimele legume si fructe din gradina: varza, conopida, ramurile de merisor si gutuiele ornamentale.
Atat cat timpul se mentine frumos si solul este cald, avem mana libera la sadit arbusti si garduri vii din foioase, precum carpenul. In prima perioada din Noiembrie poti curata ca si pana acum frunzele din gradina in vederea obtinerii compostului. Acopera-l insa cu o folie protectoare pentru ca ploile neutralizeaza nutrientii.
Pe timp umed se curata pomii de muschi si se pune tot gunoiul strans din gradina intr-o gramada, care apoi va fi buna de gunoit. De asemenea, se fac tratamente de iarna impotriva bolilor si daunatorilor ce ierneaza pe speciile pomicole. Tratamentele se fac dupa caderea frunzelor la temperature mai mari de 0 grade Celsius, fara gheata si zapada pe ramuri, si in zilele fara vant.
Dupa ce solul a inghetat, se face mulcirea pentru plantele fructifere mici, asa cum este capsunul. Pentru mulcirea capsunului se pot folosi paie, talas, deseuri lemnoase ori folie de plastic. In gradina de legume lucrurile trebuiesc terminate. Se verifica starea produselor legumicole depozitate in pivnite (magazii), luandu-se in continuare masurile necesare de conservare. Poamele ce dau spre putrezire trebuiesc inlaturate.
In ceea ce priveste fiertul mustului, fiti atenti ca aceasta sa nu se intample nici prea repede, dar nici foarte lent. In situatia intai se stropeste butea cu apa rece, iar in cea de-a doua, se acopera cu o haina de lana ca sa stea la cald. Spre sfarsitul sezonului se pot planta plante perene si legume pentru sezonul rece si se pot insamanta seminte de flori salbatice.
Sursa foto: couperellis.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
-
Dalia Barbarossa, pentru gradinari incepatori si experimentati
Una dintre cele mai bune alegeri atunci cand vrem sa aducem in gradina un plus de culoare intensa si eleganta, aceasta varietate de dalii se cultiva si intretine usor, fiind bune atat pentru cei care au multa experienta, cat si pentru amatorii aflati la inceput de drum.
-
Schimbarile de temperatura nu ne imbolnavesc
Chiar daca zilele mohorate vor mai dura pana la jumatatea lunii martie sau chiar inceput de aprilie, calendaristic am intrat in primavara.
-
Musaca cu piept de pui
La inceput de februarie gandul la caldura verii este probabil mai ademenitor ca oricand pe parcursul anului. Dar pana atunci, cu mult mai ademenitoare ne pare caldura ce o elibereaza in aer musacaua cu piept de pui scoasa din cuptor.
-
Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna
Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.