Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie? In esenta, chiar asa stau lucrurile. 

Veritabila sursa de energie si nutrienti provine in cea mai mare parte de pe doua continente diferite: Asia si America de Sud. In ciuda asteptarilor, India (iar nu vreun stat african) este cel mai mare producator de banane din lume, urmata de Brazilia.

Surprinzator deopotriva ar putea fi ca aceste fructe, asa cum le cunoastem cu totii din comert, nu au avut de-a face de la inceput cu primatele care populeaza junglele. Bananele nu sunt decat o “inventie” a speciei umane, de acum aproximativ 7000 de ani, perfectionata generatie dupa generatie. Fiindca erau multumiti de gust dar in acelasi timp erau incomodati de semintele acestora, oamenii au obtinut prin hibridari succesive o varietate superioara mult mai potrivita pentru a constitui hrana lor zilnica. Bananele zilelor noastre contin inca multe seminte, insa dimensiunile lor sunt atat de reduse incat nu influenteaza in nici un fel calitatea, in sensul de mai inainte.

Unde sau in ce cresc bananele? Daca primul raspuns care v-a venit in minte a fost “in pomi”, ati gresit. Din punct de vedere botanic, fructele se dezvolta din plante (ce e drept, destul de inalte), care numai in aparenta se aseamana arborilor. Bananierul poarta un singur “ciorchine” de fructe, iar dupa maturarea acestuia moare. Din fericire, nu inainte de a lasa in urma un pui care sa contribuie la propasirea speciei.

Stiati ca bananele pot fi  amenintate oricand cu disparitia?  Desi in contradictie cu ideea exprimata inca din prima fraza, acest lucru isi rezerva partea sa de adevar. Tipul de interventie umana pe care am prezentat-o, avand scopul “perfectionarii” speciei, precum si extinderea plantatiilor in detrimentul bananelor salbatice ar putea avea intr-o buna zi efecte negative. Lipsa de varietate in natura inseamna vulnerabilitate genetica, astfel ca este suficient sa apara o boala sau un parazit mai agresiv pentru ca bananele sa se confrunte cu extinctia.

Consecintele unui  asemenea scenariu ar putea fi de neinchipuit. Sa ne gandim numai la faptul ca in unele regiuni sarace ale globului, bananele reprezinta 70 % din alimentatia de baza a locuitorilor. De fapt, statisticile spun totul: bananele ocupa locul al 4-lea in lume intre alimentele de baza, dupa grau, orez si porumb!

Mahmureala, starea instalata dupa consumul excesiv de acool, ca si lipsa de voie buna pe care o induce un somn neimplinit, cunosc printre remedii si consumul de banane. Secretul se ascunde in continutul de potasiu al fructelor. In oricare situatie v-ati afla, cunoscand riscul care va pandeste a doua zi, consumati o banana inainte de a merge la culcare, sau daca nu, macar imediat dupa ce va treziti din somn.    

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

    O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • 8 surse naturale de bioflavonoide aflate la indemana

    Bioflavonoidele sunt substante antioxidante pe care organismul le procura din mancarurile naturale. Fiindca sunt complementare vitaminelor, in literatura de specialitate mai sunt cunoscute sub denumirea de “vitamina P”.

  • Lucruri pe care nu le stiai despre ghiocel

    Mica planta erbacee perena, cu frunze liniare si o singura floare de culoare alba infloreste la inceputul primaverii. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga şi sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor.

  • Apa de la robinet si plantele de interior

    Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil.


Warning: fopen(cache/0cd6afe99f70fc7bed223bc3fb132086) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139