Lucruri pe care nu le stiai despre ghiocel

Mica planta erbacee perena, cu frunze liniare si o singura floare de culoare alba infloreste la inceputul primaverii. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga şi sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor. Rand pe rand florile au refuzat. Atunci foarte trista zapada l-a intrebat pe ghiocel daca poate sa-i dea din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat. Ca rasplata, zapada il lasa sa infloreasca primul primavara.

Vestitorul indragitului anotimp, ghiocelul, se intalneste sub chipul a circa 75 de specii, din care numai doua apar mai frecvent la noi. Galanthus nivalis, adica ghiocelul de gradina, isi datoreaza numele stiintific asemanarii cu albul pur al laptelui. Florile cresc aproximativ 15 cm in inaltime si infloresc la sfarsitul lunii februarie şi inceputul lunii martie.

In Odiseea lui Homer scrisa cu III milenii in urma, zeul Mercur (Hermes) ii ofera lui Ulise o planta care se cheama Moly, nimic altceva decat un ghiocel. Mica planta il va apara pe erou de otravurile pentru uitare ale vrajitoarei Circe. In mitologia greaca si romana, Mercur este recunoscut drept mesagerul Zeilor si cel care aduce visele. Descriindu-l pe aducatorul viselor ca fiind cel care ii da iarba lui Ulise, probabil ca Homer transmitea astfel si faptul cunoscut din istorie ca extractul din aceasta planta favorizeaza somnul.

Putini stiu ca ghiocelul (Galanthus nivalis) poate fi utilizat si ca planta medicinala. Au valoare terapeutica atat bulbul, cat si florile si frunzele. Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer utilizat si in tratarea bolii Alzheimer. Galanthamina este produsa si de alte plante: crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si narcise.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Tunderea de toamna la pomii fructiferi

    Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.

  • 8 surse naturale de bioflavonoide aflate la indemana

    Bioflavonoidele sunt substante antioxidante pe care organismul le procura din mancarurile naturale. Fiindca sunt complementare vitaminelor, in literatura de specialitate mai sunt cunoscute sub denumirea de “vitamina P”.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?


Warning: fopen(cache/aec5177350ca580207f8ced7d2755561) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139