Lemnul dulce
Glycyrrhiza glabra
Descriere:
Lemnul dulce este o planta inalta pana la 150 cm, avand in pamant o radacina groasa si numerosi rizomi subterani, galbeni la interior si cu gust dulce. Din acesti rizomi cresc din loc in loc tulpinile aeriene care formeaza tufe, iar in pamant se intind radacinile pe o suprafata de cativa metri. Tulpina este dreapta si puternica, putin ramificata, iar la partea superioara aspra la pipait. Frunzele sunt lungi de 10-20 cm, formate din mai multe foliole, de obicei intre 5-9. Foliolele sunt ovale, rotunjite, iar la varf se termina printr-un fir scurt (mucron). La baza frunzelor se afla niste frunzisoare mai mici (stipele), care cad in timpul maturizarii plantei. Inflorescenta are forma unui strugure si este asezata pe o codita lunga ce depaseste dimensiunea frunzei. Florile sunt mici, de culoare violet albicioasa, fiecare floare avand o codita scurta. Caliciul este scurt, avand 5 sepale unite intre ele si acoperite cu peri glandulosi. Corola are forma de fluture (papilonacee) si este formata din 5 petale neregulate. Fructul este o pastaie dreapta, lunga de 15-20 mm si lata de 4-6 mm, prezentand gaturi intre seminte. Suprafata pastaii este neteda, glabra, de culoare bruna. La maturitate, pastaile nu se deschid. Infloreste in lunile iunie-iulie. Creste in locuri umede, prin tufisuri si pe marginea apelor.
Recoltarea:
Primavara devreme sau toamna, dupa caderea frunzelor se recolteaza radacinile si rizomii. Dupa ce s-au scos din pamant se lasa 2-3 ore la ofilit si apoi se acopera cu stuf sau paie si se tin 10-15 zile, aerisindu-se la 2-3 zile.
Mod de uscare:
Dupa fermentare, radacinile se usuca fie la soare sau in incaperi cu o puternica circulatie a aerului, fie artificial la o temperatura de 35-40 grade C. Din 3-4 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs finit.
Intrebuintari:
In medicina se utilizeaza ca laxativ si calmant al tusei. In scopuri industriale se foloseste la stingatoarele de incendii. Intern: antiinflamator articular, diuretic, laxativ sau purgativ in functie de doza, fluidifiant al secretiilor traheobronsice, expectorant, actiune estrogena.
Observatii:
Este contraindicat folosirea la bolnavii hipertensivi.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Strugurii Jupiter, un desert aromat si dulce
Este un strugure de masa excelent, foarte apreciat pentru savoarea sa dulce, dominata de notele de muscat, fara samburi si cu boabe zemoase, suculente
-
Sos cu dulce cu rom si unt
Un sos cremos, dulce, aromat, bun pentru o gama larga de retete de desert, fie ca este vorba de o portie de inghetata delicioasa, fie de prajituri. Se pregateste imediat si se foloseste fierbinte. Este la fel de bun cu rom alb sau brun.
-
Smoothie de toamna cu lapte de migdale si cartof dulce
Cartoful dulce este din pacate prea putin folosit in bucatarie, desi ofera organismului beta-caroten, este util si pentru a intari sistemul imunitar si este o excelenta sursa de fibre. In aceasta reteta, copt sau fiert, ofera note interesante si dulcegi intr-o bautura satioasa, consistenta.
-
Sos dulce-picant de ardei gras si ardei iute
Combinatia intre gustul dulce al ardeiului gras si cel picant al celui iute face din acest sos o alegere perfecta pentru carnea rosie si nu numai. Puteti modifica dupa plac proportiile, si cum il puteti pregati cu 7-10 zile inainte se pastreaza bine la frigider, intr-un recipient inchis ermetic.
-
Ardeiul gras Etiuda, un soi dulce si usor de cultivat
Atrage atentia de la inceput prin culoare, un galben spre portocaliu deschis, neobisnuit pentru aceasta leguma delicioasa, iar gustul va fi pe masura, foarte apreciat de cunoscatori: dulce, suculent, textura este crocanta, perfecta pentru salate sau conserve.