Lacramioara - simbolismul
Florile potrivite pentru a fi oferite in luna mai sunt lacramioarele Chiar daca nu sunt pretioase ca tradafirii, sunt elegante si au un simbolism care le recomanda.
Cu toata infatisarea lor fragila si delicata, lacramioarele au fost dintotdeauna un simbol al tariei si al rezistentei. Aceasta floare aminteste oamenilor ca dupa rau vin intotdeuna zile senine, reprezentand, deci, speranta.
Totodata are rolul de a transmite un mesaj de incurajare celor carora le este daruita, si asta in cele mai diverse ocazii: examene, incercari mai mult sau mai putin dureroase, probe, etc.
Daca in Japonia este un simbol al reinnoirii, pentru crestini semnifica purificarea prin suferinta. Legenda spune ca lacramioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden. Pe de alta parte, o alta legenda spune ca lacramioarele ar fi aparut in urma lacrimilor fecioarei Maria in momentul crucificarii lui Iisus.
Tot pentru crestinism este un dar divin, fiind promisiunea ca binele si dreptatea vor triumfa. De aceea este considerata floarea care cunoaste oamenii buni, care poate "sa vada" virtutile lor. Lacramioara mai este si emblema dragostei pure, a fericirii indragostitilor, floarea-simbol a logodnei. La celti, ea era floarea de nunta, pentru ca in luna mai se tineau casatoriile considerate norocoase si fericite.
Lacramioara, numita in Biblie "Crinul din vale", transmite un mesaj de bucurie atunci cand este daruita prietenilor, iubitei sau mamei. Ca floare a iubirii, poarta mesaje destul de variate. Poate fi o promisiune a fericirii in doi, un semn de atasament, de respect si de solidaritate.
O legenda vorbeste despre faptul ca lacramioara nu infloreste niciodata inainte de sosirea privighetorii, pentru ca inflorirea ei este un cadou facut pasarii cu glas ingeresc.
Lacramioara este considerata, traditional, o floare norocoasa pentru profesori, scriitori si jurnalisti, asociata lui Mercur, printre altele si zeu al comunicarii.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Simbolismul salciei in credinta crestina legata de Florii
Salcia sau rachita este una dintre cele mai comune plante din emisfera nordica si se regaseste in traditia multor popoare. Din indepartatul tinut al Japoniei pana in peninsula Scandinava iar spre sud in zona Balcanilor, salcia a fost planta de leac a sufletului !
-
Simbolismul si codul floral al orhideelor
Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante.
-
Simbolismul violetelor
Departe de a fi pretentioase sub raportul cerintelor, violetele fragile ce ne incanta primavara prin infatisarea si mirosul lor sunt flori care necesita doar o iluminare buna si o temperatura optima.
-
Simbolismul florilor de liliac
Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.
-
Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor
Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele.