Simbolismul salciei in credinta crestina legata de Florii


Salcia sau rachita este una dintre cele mai comune plante din emisfera nordica si se regaseste in traditia multor popoare. Din indepartatul tinut al Japoniei pana in peninsula Scandinava iar spre sud in zona Balcanilor, salcia a fost planta de leac a sufletului ! Insusi numele sosit pe filiera latina face referire la psalmul in care evreii isi deplangeau, la adapostul salciilor, soarta captivitatii in Babilon. Din poeziile lui Mihai Eminescu se observa cum si in perioada de varf a romantismului romanesc salcia era privita ca un arbore al visarii si sentimentelor profunde:

Pe maluri zdrumicate de aiurirea marii
Cezaru-nca vegheaza la trunchiul cel plecat
Al salciei pletoase - si-ntinse-a apei arii
In cercuri fulgerande se pleaca lin suflarii
A zefirului noptii si suna cadentat
.”
(M. Eminescu – Imparat si proletar)

Dupa un stravechi obicei atestat din sec. al IV-lea si generalizat in toata Biserica crestina, in Duminica Floriilor se aduc in biserici ramuri de salcie pentru a fi binecuvantate. Acestea sunt impartite apoi credinciosilor in amintirea ramurilor de finic si de maslin cu care multimile l-au intampinat pe Hristos la intrarea Sa pe asin in cetatea Ierusalimului. Crestinii mai poarta ramurile in maini ca semn al biruintei mortii.Paralel cu acest simbolism,  un altul compara salcia cu Hristos iar mladitele cu credinciosii. 

In popor exista credinta ca cine nu ajunge la biserica din motive de sanatate, trebuie sa fie lovit cu ramurile binecuvantate de salcie, strigandu-se:  "Iesi, boala, intoarce-te sanatate!". Apoi sa se cante: "Nu sunt eu cel ce te loveste/ Ramura de salcie te loveste / Nu tu esti in suferinta / Ramura este cea care sufera / In curand va fi Pastele". Intr-o legenda crestina, salcia plangatoare si-a capatat forma de la rusinea resimtita ca urmare a faptului ca ramurile i-au fost folosite de soldatii lui Pilat pentru lovirea lui Iisus.

In crestinismul timpuriu simbolismul salciei este intalnit mai intai in scrierile Pastorului Hermas. Tuturor celor veniti la umbra unei salcii, Arhanghelul Mihail le dadea cate o ramura de salcie pe care fiecare credincios era dator sa inapoieze spre a fi grefata din nou pe copac. Majoritatea ramurilor restituite erau pe jumatate uscate, doar ramurile inapoiate de martiri aveau o infatisare diferita, ceea ce arata gradul de pocainta al fiecaruia. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Coffee Break

    Un nume inedit pentru un soi de trandafir teahibrid cu un colorit aparte, un rosu caramiziu in partea din centru a florii si cu tente visinii la margine, acest Coffee Break este o alegere mai mult decat interesanta pentru gradina.

  • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

    Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

  • Trandafirul de Ierihon – planta care nu cunoaste setea

    Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Apa este cel mai important element din natura, fiind indispensabila pentru desfasurarea proceselor vitale la plante si animale. Din acest motiv orice anomalie legata de ea, semnalata pe fata Pamantului

  • Chiftelute din carne de curcan, marinate in sos de rosii

    Chiftelutele din carne de curcan, marinate in sos de rosii sunt o alegere perfecta pentru o masa de pranz delicioasa, in care sunteti inconjurati de prietenii dumneavoastra.

  • Cu o floare nu se face primavara, insa cu mii de flori avem un spectacol!

    Expo Evolution organizeaza la Curtea Veche, langa Hanul lui Manuc, in perioada 25-29 martie 2010, Targul "Flori de Florii". Evenimentul este organizat cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucuresti.


Warning: fopen(cache/5409c5d146bc41910f03002a91b20a1f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139