Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor
Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele.
La scurta vreme, popularitatea castigata in Tarile de Jos ajungea asa de mare inca se declanseaza o adevarata "manie a lalelelor" lasand urme adanci in cultura locala pana in zilele noastre. Nu intamplator Olanda mai este numita, dupa cum bine stim cu totii, "Tara Lalelelor" . Desi culorile diferite ale florilor atrag semnificatii distincte, simplificand lucrurile putem afirma ca laleaua este asociata in primul rand dragostei. Ea infatiseaza constanta sentimentelor, rezistenta lor, in ciuda timpului si a diferitelor obstacole, precum si lipsa compromisului.
Culorile amestecate ale aflorilor au sugerat mereu iubirea imaginativa, gata de surprize, o relatie nemonotona. Lalelele galbene simbolizeaza gandurile senine si iertarea iar cele rosii, de aceeasi culoare cu cea a sangelui, iubirea si pasiunea fiind oferite in mod frecvent ca dar de Dragobete. Laleaua de culoare rosu-stacojiu reprezinta iubirea capabila de orice sacrificiu sau dragostea ranita.
Oricat de atragator ar suna, laleaua neagra este inca un mit. Floarea ce poarta conventional acest nume este de fapt o lalea de un mov foarte inchis care poate parea neagra intr-o lumina slaba.
Florile patate se evita, in general, atunci cand o relatie sentimentala se afla la debut, pentru ca ele indica numai dorinta de a experimenta, nu o dragoste serioasa. Cu alte cuvinte sunt asociate superficialitatii. In schimb, pentru o relatie cu oarecare vechime, ele sunt bine venite, semnificand bucuria, lipsa plictiselii. Se pot darui si prietenilor, cunostintelor, purtand acelasi mesaj de bucurie. Nu in ultimul rand, laleaua intruchipeaza excesul, ispita modei, dorinta de lux si de stralucire.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Laleaua Burning Heart, un nume inspirat pentru un farmec special
Soi bicolor de lalea cu o prospetime aparte si forma de cupa ascutita, este excelent pentru gradini sau parcuri, dar si pentru buchete si aranjamente florale, coloritul viu, vesel, schimband cromatic orice spatiu.
-
Dalia Barbarossa, pentru gradinari incepatori si experimentati
Una dintre cele mai bune alegeri atunci cand vrem sa aducem in gradina un plus de culoare intensa si eleganta, aceasta varietate de dalii se cultiva si intretine usor, fiind bune atat pentru cei care au multa experienta, cat si pentru amatorii aflati la inceput de drum.
-
Trandafirul Goldelse, ideal pentru gradini si parcuri
Varietate de trandafir floribunda cu boboci mari, de un galben solar, luminos, Goldelse este relativ usor de cultivat si intretinut, fiind o buna alegere pentru gradini sau parcuri.
-
Laleaua Formosa
Sortiment cu inflorescente mari de o nuanta putin intalnita in cazul lalelelor, un galben aproape de citron imbinat cu verde proaspat, Formosa este o buna alegere pentru gradini si parcuri, dar este o floare ce poate fi cultivata la fel de usor in ghivece si jardiniere.
-
Laleaua Exotic Sun
Radical diferita de imaginea traditionala a lalelelor, aceasta varietate are inflorescente mari, grele, cu numeroase petale mari si dense avand margini franjurate, de un galben intens, pur, dominator.