Iod
Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, un organ situat la nivelul gatului, care regleaza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general.
Doza zilnica recomandata: 150-200 mcg.
Adultii au nevoie de 150 mcg. In perioadele de sarcina si alaptare, femeile au nevoie de 175-200 mcg.
Surse
Principalele surse sunt: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.
Roluri si caracteristici
- intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine
- asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor;
- ajuta la mentinerea greutatii corporale;
- serveste, in uzul extern, drept antiseptic pe plagile cutanate, in tratamentul inflamatiilor si infectiilor.
Tulburari atribuite deficitului de iod
Gusa este simptomul cel mai vizibil (expansiunea volumului glandei tiroide care creeaza o umflatura la baza anterioara a gatului), care se adauga la o serie de alte probleme: hipotiroidie (activitate diminuata a glandei), crestere in greutate, scaderea libidoului, palpitatii, scaderea temperaturii corpului si schimbari de comportament.
Tulburari atribuite consumului excesiv de iod
In stare naturala, iodul nu prezinta nici un risc de toxicitate. In tratament, el poate provoca alergii, ingalbenirea pielii si a unghiilor. O supraincarcare cu iod poate declansa hipertiroidie, care se manifesta prin tremuraturi ale extremitatilor, tahicardie, bufeuri.
Note utile
- Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu nuci
Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.
-
Miezul de nuca pentru sanatate
Miezul de nuca mancat frecvent ajuta la fixarea calciului in oase, mentine sanatatea sistemului circulator si scade nivelul colesterolului din organism, previne unele tipuri de cancer si are un efect antiinflamator natural
-
Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?
Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.
-
Ce sunt si cum ajuta microelementele?
Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.
-
6 lucruri putin cunoscute privitoare la sare
Sarea este ieftina si disponibila pretutindeni in zilele noastre insa nu a fost asa dintotdeauna. In trecut, valoarea ei ajunsese sa echivaleze cu cea a aurului, de unde numele de “aur alb”.