Invata cum sa gatesti pentru a fi in siguranta
Lumea moderna este guvernata de principii care ne calauzec spre o viata implinita spiritual si material. Preocupat mai mult ca niciodata de sine, omul a transformat actul banal al hranirii intr-o adevarata stiinta a nutritiei, fiindu-i dat sa cunoasca prin intermediul tehnologiei atat beneficiile dietei sanatoase cat si neplacerile nerespectarii acesteia.
Intre a gati “sanatos” si a gati “in siguranta” este o distanta ca de la cer la pamant, iar tendinta noastra este sa omitem cel de-al doilea aspect. Nu doar ce prepari ar trebui sa conteze, ci in egala masura si cum ori in ce conditii. Studiile au aratat ca bucataria contine cei mai multi germeni si spori din locuinta, mai multi chiar si decat in baie. Potrivit cercetatorilor, doar chiuveta din bucatarie contine de 100,000 de ori mai multi germeni decat baia.
In orice incapere in care produsele alimentare si apa sunt, sa zicem, comune, trebuie sa ne comportam cu maxima prudenta. Incaperile umede si temperaturile crescute, mai ales din timpul verii, incurajeaza si grabeste aparitia bacteriilor.
Germeni precum E. coli, campylobacter, salmonella si altii pot patrunde in bucatarie prin intermediul mainilor noastre, al fructelor proaspete sau al animalelor de companie. Din acest motiv, este foarte important sa spalam de fiecare data mainile si produsele vegetale inainte de a manca sau prepara, respectiv sa interzicem animalelor (fie ele vaccinate si deparazitate) sa intre in bucatarie.
Daca nu sunt manipulate si depozitate corect, acele produse ne vor intoxica sau cauza alte probleme de sanatate. Carnea cruda, inclusiv cea a gainilor de curte, poate contine bacterii daunatoare pe care sa le raspandeasca usor lucrurilor cu care intra in contact (masa, tocator, cutit etc). Acordati atentie alimentelor proaspete, tinandu-le separat de cele gata de mancat precum painea, salata, legumele sau fructele.
Preparati mancarea la temperatura corespunzatoare, pentru a fi siguri ca bacteriile periculoase sunt ucise, insa fara a o arde intentionat peste masura. Exista patru tipuri de germeni: bacterii, virusuri, ciuperci si protozoare, toate de dimensiuni microscopice si reprezentand un potential pericol pentru organism.
Ironic este ca, cei care se straduiesc sa curete totul in bucatarie ar putea fi in cel mai mare pericol. Cel putin asa considera cunoscutul doctor microbiolog Charles Gerba de la Universitatea din Arizona: “oamenii curati sunt de regula cei mai murdari, fiindca imprastie germenii peste tot.” Daca vrei sa ai o bucatarie curata foloseste spray antibacterian si prosoape din hartie. In final, nu va uram sa aveti “spor”, fiindca sporii pot fi daunatori, ci succes si multa sanatate! :)
I. C.
Articole asemănătoare
-
Marele beneficiu al caniculei: te ajuta sa slabesti
Vara este sezonul in care toata lumea vrea sa slabeasca pentru a arata si a se simti mai bine in propria piele. Exercitiile fizice sunt permise, insa numai cu anumite restrictii, fie dimineata devreme, fie seara dupa apusul soarelui.
-
Invata sa transformi florile din gradina in parfum
Pentru a ajunge unde este acum, omenirea a fost calauzita in istorie printre multe altele si de miros, in senul larg al termenului.
-
Masca pentru par uscat cu avocado si ulei de masline
In anotimpul cald, parul nostru are nevoie de ingrijirea necesara pentru a fi matasos si a nu-si pierde din stralucire. De aceea, este bine sa il hraniti prin aplicarea unei masti preparata chiar de dumneavoastra.
-
Budinca apetisanta cu ciuperci si verdeata
Pentru a fi in forma, o masa de dimineata se incepe cu alimente ce au un gust aparte. Noi va propunem sa incercati budinca apetisanta cu ciuperci si verdeata. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
-
Bumbacul: este cu adevarat o textura sanatoasa?
Bumbacul reprezinta una dintre cele mai indragite fibre textile din intreaga lume. Stim insa cum este recoltata aceasta planta? Ce eticheta ar trebui sa aibe ambalajul pentru a fi siguri de calitatea produsului?