Invata sa transformi florile din gradina in parfum
Pentru a ajunge unde este acum, omenirea a fost calauzita in istorie printre multe altele si de miros, in senul larg al termenului. De milioane de ani, caracteristica odorizanta a criptat si transmis mesaje complexe in natura: “Stai departe, nu te apropia!”, ori la fel de frecvent: “Vin-o mai aproape!”
Parfumurile au fost cunoscute celor mai vechi civilizatii umane, dupa cum demonstreaza unele texte antice sau sapaturi arheologice, chiar daca ele erau imbricate de cele mai multe ori in semnificatii rituale. Termenul “parfum” ne-a parvenit din lat. “per fumum”, si are la origine intelesul “prin fum”.
Primul “chimist” cunoscut din istorie preocupat de obtinerea parfumurilor a trait in mileniul II i. Hr., in zona Mesopotamiei, si era o femeie pe nume Tapputi. Dupa cum marturisesc textele cuneiforme, ea ar fi distilat flori, ulei si calamus cu alte plante aromatice si le-ar fi filtrate, repetand de cateva ori acest proces.
Parfumurile moderne cu compusi artificiali au aparut abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. In ciuda performantelor atinse cu tehnologia moderna, metoda traditionala pare totusi sa castige din nou teren ca una eficienta, izvorata din adancurile istoriei.
Daca aveti o gradina plina de flori si pe langa aceasta beneficiati de timp liber, ganditi-va daca nu ar fi mai in folosul dumneavoastra sa transformati o parte a lor in parfum, inainte sa se ofileasca. Cum? Va spunem noi, dumneavoastra sa veniti cu buna intentie.
In primul rand, iata care ar fi aromele de baza pe care le puteti obtine din florile, fructele si celelalte ingrediente aferente: de trandafir, iasomie, muscata, ylang ylang, lamaie, portocala, mandarina, grefa, ghimbir, smirna si cuisoare. Pentru prepararea parfumului natural ai nevoie de ulei esential (sau o combinatie dorita), ulei de migdale (sau de jojoba), pentru diluarea uleiului esential, apa distilata, si o cantitate mica de vodka sau alt alcool.
Cum extragem uleiul esential din petalele de flori?
Pune petalele proaspete intr-o cana si zdrobeste-le cu o lingura de lemn. Muta-le intr-un castron si toarna peste ele putin ulei de migdale. Se amesteca bine, se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa peste noapte intr-un loc racoros si intunecat. Strecoara amestecul prin tifon sau un filtru de cafea, arunca petalele si pune uleiul din nou in castron. Repeta pasii de mai sus de trei ori, utilizand acelasi ulei. Cu totul, procesul ar trebui sa dureze 4 zile.
Cum obtinem parfumul din uleiul esential?
Pune 5 lingurite de vodka intr-un castron mic. Peste alcool arunca o picatura de ulei esential, amesteca bine, si repeta procesul pana vei fi adaugat nu mai mult de 10 picaturi. Recipientul se acopera cu o folie de plastic si se lasa intr-un loc intunecat si racoros pentru 48 de ore. Dupa aceea, adauga 1 cana de apa distilata in amestecul de ulei si strecoara compozitia inca o data prin tifon pentru a fi sigur ca orice impuritate a disparut. La final, toarna elixirul bine mirositor intr-o sticluta sau flacon opac cu sistem de pulverizare, fiindca stim cu totii, in ziua de azi si “ambalajul” conteaza.
Sursa foto: naturalperfumeweb.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
(P) Un plus de confort
Stim cu totii. Iarna a venit iarasi, val-vartej, fara sa ne pregateasca din timp. In fiecare zi este frig, vant, ger si bruma. Este atat de greu sa facem orice presupune sa iesim din casa.
-
Masca de fata cu dovleac si iaurt pentru pielea uscata
Vremea rece de afara incepe sa ne afecteze din ce in ce mai mult pielea fetei. De aceea, datoria noastra este sa o protejam impotriva uscarii si altor efecte neplacute. Va propunem astfel sa incercati o masca de fata cu dovleac si iaurt, speciala pentru pielea uscata.
-
Activitatile din gradina in luna noiembrie
Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul.
-
Gradina in stil Biedermeier
Gradina in stil Biedermeier reprezinta un loc al sigurantei si al sanatatii fizice si spirituale. Aici ne bucuram de liniste si putem savura clipele cand ne regasim
-
Plante aromatice din propria gradina
Odata cu venirea toamnei activitatile din gradina sunt tot mai rare. Plantele asteapta venirea iernii pentru a se odihni dupa un sezon productiv si gradinarii zabovesc ceva mai mult timp in casa, admirand peisajul ruginiu de toamna din fata casei.