Intrebuintarea eficienta a cojilor de portocala
Aproape in fiecare zi, in functie de sezonul pe care il parcurgem, citim sau auzim vorbindu-se despre implicatiile fructelor asupra organismului uman. Chiar si la latitudinea tarii noastre, anotimpul rece aduce in centrul atentiei portocalele, roade neautohtone apreciate in primul rand pentru gustul inconfundabil si continutul bogat de vitamina C.
Dupa ce este curatata, coaja ajunge rapid in sacul menajer pierzandu-se din vedere multiplele calitati cu care a fost inzestrata de natura. Repectand principiul ecologist "nimic nu se arunca, totul se transforma", putem utiliza coaja de portocala in zeci de moduri in favoarea noastra sau a mediului in care vietuim.
Hraniti-va gradina cu aceeasi atentie pe care o aveti fata de dumneavoastra, adaugand cojile de portocala in compost, mai ales daca dispuneti de o cantitate mai mare de fructe.
Continutul crescut de antioxidanti si substante hranitoare o recomanda ca ingredient in lotiunile pentru piele. Aceasta are capacitatea de a curata porii de impuritati si de a preveni aparitia acneei. Obtineti singuri compozitia lasand coaja afara pana se deshidrateaza maruntind-o apoi cu ajutorul unui mixer. Amestecati pudra obtinuta cu lapte sau apa, in cantitati egale, pana ce pasta capata consistenta dorita.
Atunci cand tantarii nu va dau pace evitati intrebuintarea produselor bazate pe substante artificiale in favoarea acestui dar natural. Este suficient sa atingeti usor pielea vulnerabila cu o coaja de portocala pentru ca insectele sa nu se mai apropie de dumneavoastra pentru o vreme.
Daca in copilarie mirosul de portocala era asociat bucuriei de a petrece sarbatorile alaturi de cei dragi, va puteti umple si acum casa de parfum, fierband cojile de portocala alaturi de cateva cuisoare. Mirosul puternic stimuleaza simtul olfactiv si revigoreaza intregul organism iar celor mici le ofera sprijin in efortul intelectual.
Pare ciudat, insa cojile de portocala au fost folosite in alimenatie inainte ca fructul in sine (pulpa) sa capete aceasta intrebuintare. Chiar si astazi, un numar impresionant de retete le includ pe lista ingredientelor, cel mai frecvent fiind recunoscute pentru aroma eliberata prin coacere.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar
Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.
-
Coaja de pepene rosu confiata
Pepenele rosu, rece, dulce si plin de savoare este unul dintre deserturile perfecte in zilele calde ale verii, iar miezul poate fi folosit si pentru un smoothie plin de vitamine sau poate fi transformat in suc aromat, baut cu gheata, simplu sau cu menta, lamaie, eventual putin ghimbir. Insa partea alba a cojilor pe care le aruncam poate fi folosita pentru un desert inedit, pentru care aveti nevoie doar de apa, zahar, lamaie, sare. Cu siguranta ca musafirii isi vor da greu seama care a fost ingredientul principal pentru aceasta surpriza dulce.
-
Sos de portocala si soia
Versatil si aromat, este un sos care imprumuta note exotice, asiatice, unei portii de orez, peste, pui pane sau legume sotate. Simplu si gata imediat, puteti ajusta cantitatile dupa gust.
-
Vin fiert cu portocala si mirodenii
O reteta devenita clasica, dar in aceasta varianta veti folosi atat vin rosu, cat si alb, alaturi de portocala, scortisoara sau cuisoare.
-
Cocktail cu suc de mere
O reteta clasica, un cocktail tare si plin de personalitate, cu arome exotice amintind de iarna si de sarbatori. Pentru cei care prefera o varianta mai light proportiile se pot inversa. Iar la final se mananca si felia de portocala care a stat in cocktailul de mar, vodka si scortisoara.