Intre noi, femeile

moda

 

Traditia

 

 

Sarbatorile constituie intai bucuria stomacului si pe urma bucuria doctorilor. Aproape nu exista familie care dupa mesele de Craciun sau Paste sa nu recurga daca nu chiar la doctor, cel putin la farmacist.

 

Persoane care in tot cursul anului uita de Dumnezeu si de credinta si de sarbatorile care pretind cumpatare si renuntare la bucuriile pamantesti - cand se apropie cate o sarbatoare din acelea placute, cum este Pastele, Craciun sau Anul Nou, isi amintesc ca la parinti se obisnuia in acele zile un anume fel de mancare.

 

 

Felul acela de pe vremea parintilor venea ca o echilibrare de hrana dupa un post de cateva saptamani, care era un fel de regim vegetarian odihnea organismul de munca digerarii si a asimilarii grasimilor si a carnurilor. Noroc ca noi, cei de acum, liberi cugetatori sau reformatori involuntari ai preceptelor, ascultam de o porunca la fel de indiscutabila: regimul siluetei, care este totodata un indreptar estetic dar mai ales igienic.

 

Abtinandu-ne deci, in vederea liniei, de la excesul de materii hranitoare, in zilele de sarbatoare ne ingaduim o abatere totala de la restrictiile zilnice si, in fata farfuriilor apetisante cu sarmale, cu carnati, cu dulciuri ne bucuram trupeste de sfarsitul unui an.

 

Daca aceste ospaturi nu s-ar termina cu inevitabile indigestii, am lauda spiritul nostru de familie, care costituie cel mai sigur dig impotriva invaziilor de tot felul de principii reformatoare si nu tocmai fericite.

 

Traditia insa, in ciuda evoluarii atat de rapide a femeii se mentine cu totul in alegerea meniurilor. Nu numai ale acelora de sarbatori sau de alte zile mari cand avem invitati la masa, dar chiar in bucataria simpla de toate zilele.

 

Retete mostenite din mama in fiica, se transmit ereditar si se propaga in jur. Cred ca nu exista gospodina care sa nu aiba cel putin o carte de bucatarie. Cate din ele - in afara de deputurile lor ca gospodine - au incercat sa aduca o inovatie in alcatuirea programului mancarurilor? Si doar variatia de care are nevoie spiritul nostru, plamanii nostri, ar trebui acordata si simtului nostru de mancaciosi.

 

Prin gura dam trupului putere de munca, combustibilul uzurei zilnice; adesea insasi buna dispozitie este in directa legatura cu un fel care ne-a placut mai mult.

 

Printre impresiile placute ale unei calatorii nu uitam niciodata un vin deosebit, o mancare reusita, un fel din care n-am mai gustat la noi acasa.

 

De ce n-am aduce, noi gospodinele, cate o inovatie de aceasta si in casa noastra? Nu se cere decat putina osteneala, pricepere, gust si imaginatie ca sa injghebam, cel putin o data pe saptamana, cate o ruptura cu traditia, facand sa apara pe masa ceva care cei din casa nu stiu ce este si cum se numeste, dar din care repeta cu placere si pomenesc ca e ceva bun.

 

Femeia moderna, atat de adaptabila curentelor venite din afara, din tari straine si departate, asimilandu-le cu un uimitor talent de mimetism, de ce n-ar reforma traditionalele noastre meniuri ? este foarte adevarat ca bucataria romaneasca nu are pereche in ceea ce priveste gustul variat, picant, si mai ales pe placul nostru. Sa nu uitam insa ca este cam saraca in expresii si ca asemenea borsului si sarmalutelor de la noi, exista la alte popoare tot atat de bune feluri nationale care ar merita sa imbogateasca cunostintele noastre culinare, si care se preteaza la localizare. Vom evita astfel, ca in anumite zile de sarbatoare, in orice casa am intra, sa fim tratati cu aceleasi feluri identice de mancare pe care le-am lasat acasa si prin care ajungem la indigestii.

Singurii care ar avea de obiectat sunt medicii si farmacistii. Sarbatorile de Paste, Craciun si Anul Nou fiind pentru dansii un sezon de prosperitate.

 

 

                                                                                                                      Duduia

 

Ziarul ABC, ziar independent,

Vineri, 4 ianuarie 1935

 

 

Articole asemănătoare

  • Skal - sucul cu gust de lapte

    Skal (cuvant care inseamna toast in daneza, dar poate fi tradus si ca furtuna) este o combinatie intre gustul de lapte si cel de bautura acidulata, aparut prima oara pe piata nipona in 1972

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Sucul si extractul de rodie. Ce alegem?

    Rodia este un fruct cu radacini stravechi, adus in Europa de catre cartaginezi, care se cultiva astazi pe scara larga atat la noi cat mai ales in zona Mediteranei.

  • GradinaMea in octombrie – lucrari generale

    Cine doreste ca anul viitor sa vada in gradina plante noi, frumoase si fructe sau legume proaspete si coapte

  • Alimentatie sanatoasa: intre cariera si viata de familie

    Atingand pragul de 30 de ani sau chiar trecand peste si apropiindu-ne de cel de 40 fiecare dintre noi ne gandim la intemeierea unei familii sau la marirea


Warning: fopen(cache/531acc5b67eba61ea3045e60e8f7e7be) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139