Cand au devenit morcovii portocalii?
Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative. Alimentul preferat al lui Bugs Bunny nu are nevoie de nicio prezentare doar cata vreme e privit ca ingredient, fiindca lucrurile se complica urmarindu-i evolutia in timp istoric.
Morcovul este o planta cultivata de 5.000 de ani pe teritoriul Afganistanului, pentru propagarea careia a fost necesara contributia multor generatii de comercianti si exploratori straini.
Europenii l-au cunoscut prin Antichitate, medicii obisnuind sa prescrie de atunci leguma pentru o varietate de afectiuni. Stiinta moderna consfinteste multe dintre atributele de vindecare: morcovul contine substante nutritive esentiale pentru organism, de la acid folic pana la vitamina K sau calciu.
Este o leguma recomandata prin excelenta celor mici, intrucat faciliteaza cresterea armonioasa a organismului, dar si celor ce sufera de diabet. El blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie.
Cu toate ca in general morcovii sunt asociati cu culoarea portocalie, la inceput acestia au avut un aspect de care noi oamenii moderni ne-am dezobisnuit. Morcovul portocaliu a fost cultivat prima data in secolul al XVII-lea in nordul Europei, speciile intalnite pana atunci fiind de culoare mov, alb sau galben. Olandezilor le datoram crearea celui mai cunoscut tip de morcov prin incrucisarea varietatilor mentionate anterior.
Morcovii s-au raspandit repede in lumea civilizata si exista urme ale lor chiar si in vechile morminte ale faraonilor din Egipt. Cercetatorii au gasit intr-un mormant desene care infatisau morcovi de culoare mov.
Romanii au consumat din cele mai vechi timpuri morcovi gatiti, cu ulei de masline si diverse ierburi. Atat vechii greci, cat si romanii erau foarte familiarizati cu aceasta radacinoasa, cu toate ca nu avea gustul dulceag pe are il stim in zilele noastre.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Pepene rosu, galben, cubic
Aparuti initial din considerente pur practice (sunt mai usor de transportat si depozitat), pepenii cubici cultivati in Japonia au parut la inceput o gluma sau un proiect artistic postmodern, dar in final au devenit ceva obisnuit.
-
Hriato - bacon, miere si brandy
Un cocktail de brandy cu miere poate parea un pic prea dulce, dar cu siguranta merita incercat cel putin la ocazii, mai ales cand alegi un brandy cu peste 50 la suta alcool, traditional, bine facut, caruia notele suplimentare ii vor potenta gustul si aromele.
-
Patru remedii naturiste cu muguri de brad
De un verde crud, intens, cu un miros puternic de rasina, usor acrisori la gust, moi (fara sa intepe, altfel sunt deja prea batrani) mugurii fragezi de brad se recolteaza intotdeauna cand au in jur de cinci centrimetri, iar in unele zone chiar mai putin.
-
Lavo, lavare, lavanda
Folosita inca din Antichitate, cand au fost remarcate intaia oara proprietatile sale surprinzatoare, lavanda ramane si astazi una dintre cele mai populare plante, folosita ca atare sau sub forma de ulei esential in aromaterapie, medicina alternativa sau pur si simplu pentru mirosul deosebit de placut.
-
Prajitura cu lamaie
Nimic nu se poate confunda cu parfumul de lamaie intr-o bucatarie. Coaja galbena, aromata, si miezul acrisor au devenit legenda inca de cand pomul, adus din indepartata Persie, a patruns la greci si romani.