Pepene rosu, galben, cubic

1. Avand peste 90 la suta apa, pepenele este excelent pentru hidratare, mai ales in perioadele fierbinti ale anului. In afara de multa apa in pepeni se gasesc potasiu, vitamina A si C, multe fibre, dar foarte putine calorii, asa ca este recomandat in curele de slabire. Cei care mananca des pepene rosu sau galben vor putea beneficia si de efectul diuretic al acestora, vor avea mai multa energie, iar aceasta gustare delicioasa are si un puternic efect anti-inflamator. Sunt recomandati pentru sanatatea ochilor, a inimii, pentru a regla digestia, o inima mai puternica si a reduce durerile musculare, mai ales in perioade cu efect fizic intens.

2. Potrivit istoricilor pepenii erau cultivati inca din Egiptul Antic, in urma cu peste patru milenii, si era ceva obisnuit sa ii gasesti printre ofrandele lasate celor morti, pentru a se bucura de ei in lunga calatorie care ii astepta. Pepenii sunt adesea reprodusi in picturile funerare din piramide si nu numai.

3. Aparuti initial din considerente pur practice (sunt mai usor de transportat si depozitat), pepenii cubici cultivati in Japonia au parut la inceput o gluma sau un proiect artistic postmodern, dar in final au devenit ceva obisnuit. Dincolo de forma lor iesita din comun si de pretul mai mare decat cel al pepenilor sferici, majoritatea pepenilor in forma de cub nu vor avea un gust prea bun, pentru ca sunt culesi inainte de a fi bine copti. Asa ca sunt mai curand un cadou inedit si placut estetic decat un delicios si sanatos desert. Iar pentru cei care isi doresc un pepene nipon cu adevarat rar exista varietatea numita Densuke, cultivata pe insula Hokkaido, dar pretul este de cateva mii de dolari pentru un singur exemplar.

4. Daca ne-am obisnuit cu pepenele rosu si cel galben, fiecare cu mai multe varietati pentru toate gusturile, din cele peste 1000 de soiuri existente fac parte si pepeni cu miezul de culoare alba, verde sau portocalie.

5. China a ocupat an dupa an primul loc in topul producatorilor mondial de pepeni, cu peste 60 la suta din cantitatea globala, fiind urmata de Iran, Turcia si Brazilia. Chiar si asa in ultimii ani China avea o productie de aproximativ 20 de ori mai mare decat locul doi din clasament.

Foto: wikipedia.org


 

Articole asemănătoare

  • Sase motive pentru care este bine sa mananci pepene rosu

    Dulce si aromat, sinonim cu lunile de vara si unul dintre deserturile preferate, pepenele rosu este o alegere excelenta in zilele calduroase: hidrateaza intregul organism, satisface pofta de dulce, este o buna sursa de vitamina A, C, are carbohidrati, fibre si putine calorii.

  • Salata cu pepene rosu si bacon

    Indrazneata si originala, combinand dulceata proaspata a miezului de pepene rosu, tinut la rece, cu baconul bine prajit, crocant si aromat.

  • Salata de fructe cu pepene si fructe de padure

    O reteta pentru o salata plina de arome, ce se pregateste cu un amestec de miez de pepene rosu si galben, parfumat si dulce, si cu fructe de padure proaspete sau congelate. Se serveste cu sosul cat mai rece pentru un desert savuros.

  • Smoothie cu pepene rosu si banana

    Daca vreti sa va bucurati de gustul de pepene rosu intr-un smoothie racoritor si plin de vitamine.

  • Cocktail de vara cu pepene rosu si gin

    Gustul de pepene este perfect in zilele calduroase de vara, iar alaturi de putin gin si apa tonica rezultatul va fi un cocktail usor, placut, gata imediat.


Warning: fopen(cache/844018ccab97e5714c1bdebd6ee4417c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139