Importanta fertilizarii solului

 Luati in considerare toate rolurile pe care le joaca solul in productia produselor alimentare si veti intelege importanta mentinerii nivelului optim de "functionare" al acestuia.

Calitatea solului in care  plantele se dezvolta este extrem de importanta in determinarea randamentului si durabilitatea productiei culturilor, de aceea in perioada de reluare a activitatilor agricole se recomanda sa fie efectuata fertilizarea solului.

 

Pentru a fi sanatoase plantele necesita un sol cu continut bogat in  substante minerale si nutrienti, din care sa poata extrage dupa necesitati cantitatile dorite. Lipsa mai mult sau mai putin indelungata a unuia dintre factori poate compromite uneori iremediabil dezvoltarea plantelor si a culturilor.

 

Fertilizatorii  pot fi clasificati dupa natura lor in organici si anorganici (chimici).

 

Primii enumerati pot fi obtinuti cu usurinta prin amestecul de frunze uscate, rumegus, resturi menajere si ingrasaminte de provenienta animala. In urma descompunerii si a proceselor chimice care au loc intre acestea si elementele cu care relationeaza (solul, aerul si apa) rezulta elemente nutritive care vor impune o evolutie normala formatiunilor vegetale.

 

Inainte de a va apuca insa de treaba, dat fiind faptul ca in timpul iernii stratul de sol de la exterior a suferit o tasare, este bine sa incepeti lucrul cu aerisirea acestuia. Pamantul care urmeaza sa fie fertilizat va fi sapat, dupa care veti putea asterne stratul de compost pe care l-ati pregatit.

 

Metodele agricole moderne de fertilizare a solului se bazeaza pe administrarea a trei elemente chimice: Azot, Fosfor si Potasiu.

 

Legumele si fructele crescute in scopuri comerciale pe care le gasim in supermarket-uri  sunt mari si frumoase, insa uneori cultivatorii lor folosesc in exces elementele amintite, de natura sintetica, fapt care nu este in beneficiul consumatorului.

 

Trebuie insa sa retinem faptul ca utilizarea fertilizatorilor chimici nu este contraindicata atata vreme cat se respecta cu strictete cantitatile recomandate. De exemplu, in cazul bolilor fiziologice declansate de deficitul substantelor minerale este absolut  necesar sa intervenim prin aducerea unui aport controlat, in vederea salvarii plantei.

 

Pana in prezent, niciun experiment stiintific nu a demonstrat superioritatea ingrasamintelor organice fata de cele anorganice sau invers, deoarece sunt interdependente in drumul catre scopul final reprezentat de dezvoltarea armonioasa a  plantelor.    

 

Fara indoiala imbunatatirea calitatii solului tine de datoria oricarui gradinar preocupat de soarta recoltelor sale.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

    De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.

  • Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?

    A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine

  • Importanta micului dejun

    Faptul ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei este un lucru arhicunoscut de catre toata lumea. Aceasta masa este este cea mai importanta masa a zilei este un lucru arhicunoscut de catre toata lumea. Aceasta masa este foarte importanta deoarece intrerupe multele ore in care organimsmul nu este hranit pe timpul noptii si da startul metabolismului.

  • Iodul si importanta lui in organism

    Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.

  • Cateva notiuni despre Ph-ul solului

    In primul si in primul rand cand facem referire la ph-ul solului trebuie sa avem in vedere ca acest termen indica nivelurile de aciditate si alcalinitate ale solului. Acestea afecteaza in mod direct disponibilitatea nutrientilor.


Warning: fopen(cache/41c7e5326d957df6b342ca5a4958826c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139