Cateva notiuni despre Ph-ul solului

 In primul si in primul rand cand facem referire la ph-ul solului trebuie sa avem in vedere ca acest termen indica nivelurile de aciditate si alcalinitate ale solului. In mod normal ph-ul variaza pe scara valorilor intre 0 si 14, cel care are valoarea 7 fiind considerat neutru. Numerele situate sub 7 indica aciditatea, iar cele peste acelasi numar indica alcalinitatea.

Valoarea ph-ului face parte dintr-un numar variat de conditii de mediu cu o influenta directa asupra cresterii si dezvoltarii plantelor. Acestea ajung la maturitate sanatoase intr-un mediu in care valorile ph-ului variaza.

Spre exemplu afinele si coniferele prospera in solurile acide, cu o valoare de 5.5 a ph-ului. Legumele, iarba gazonului si cele mai multe plante ornamentale prefera pamantul care are un ph situat intre 5.8 si 6.5. Daca nu sunt indeplinite conditiile de aciditate la nivelul pamantului, rezultatul nu este greu de intuit. Plantele vor creste lent si vor avea deficiente de nutritie.

Impactul major il are asupra unei plante un sol cu o concentratie mare de minerale toxice. Spre exemplu in cele foarte acide manganul si aluminiul sunt doi compusi prezenti in concentratii mari, putand afecta plantele. De asemenea, in solurile cu un ph scazut calciul, magneziul si fosforul sunt compusi disponibili in cantitati prea mici pentru planta.

Factorii care influenteaza ph-ul solului

Valoarea ph-ului este influentata de materialele de baza din care este alcatuita compozitia pamantului. Ploaia afecteaza si ea valorile de baza. Astfel au loc scurgerile nutrientilor de baza precum calciul si magneziul. Acesti compusi sunt inlocuiti de elemente acide precum fierul si aluminiul.

Fertilizatorii care uree ajuta la cresterea nivelului de dezvoltare a aciditatii. Acelasi lucru face si materia organica adaugata in compozitia pamantului.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Hortensia. Floarea care infloreste in culorile preferate

    De la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand cade prima bruma, hortensia parcurge cea mai favorabila etapa din “viata” sa, ca planta de gradina.

  • Planta paianjen, practica si usor de ingrijit

    Desi creste natural in indepartatele tinuturi tropicale, planta paianjen a dovedit o uimitoare putere de adaptare la conditiile altor teritorii. Ba mai mult, a ajuns printre cele mai

  • Gradina mea in Iunie, prima luna din vara

    In traditia poporului nostru, prima luna din vara era insotita de un simbolism aparte, fiind denumita “Ciresar” sau “Ciresel”. Cu timpul, insa, i s-a spus Iunie, de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate.

  • Radicalii liberi pe intelesul tuturor

    Orice discutie privitoare la raportul care se stabileste intre alimentatie si sanatate are la temelie cateva notiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea sa exprime conexiunea celor doua, cum sunt de pilda termenii: vitamine, minerale, digestie, absorbtie, antioxidanti sau radicali liberi.

  • Porumbul ornamental, cultivat pentru decoruri de toamna

    Desi mai avem de asteptat pana la sosirea primaverii, anotimp prielnic pentru a planta porumbul de orice fel, nu strica sa planificati din timp decorurile de toamna pentru anul viitor.


Warning: fopen(cache/46a83165ce7ccaf2a1cf7d26fdfdcb63) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139