Gradina mea in Iunie, prima luna din vara

In traditia poporului nostru, prima luna din vara era insotita de un simbolism aparte, fiind denumita “Ciresar” sau “Ciresel”. Cu timpul, insa, i s-a spus Iunie, de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Din punct de vedere astronomic, ea marcheaza intotdeauna un moment important al anului agricol in jurul datei de 21-22, cand se inregistreaza cea mai lunga zi a anului la solstitiul de vara.

In consecinta, si interventiile din gradini sau de pe ogoare capata amploare si sporesc in complexitate. Chiar daca conditiile meteorologice sunt imprevizibile uneori chiar de la o ora la alta,  gradinaritul in aceasta luna poate fi o placere,  dand multe satisfactii celor care il practica constiincios.

Invata in primul rand cum sa corectezi si sa mentii un sol umed, in situatia in care gradina s-ar confrunta pentru mai multe zile la rand cu seceta. Ar fi util sa ai tot timpul un bazin cu apa de ploaie colectata, daca te indoiesti de calitatile apei de la robinet si nu ai de stropit o suprafata de teren prea mare. Suplimentar, poti amplasa in sol ghivece de lut ce pastreaza umiditatea. De asemenea, poti sapa o fantana proprie sau incepe amenajarea unor locuri sau dispozitive de colectare a apei.

Dupa ce te-ai asigurat ca acest deziderat esential este indeplinit, este momentul sa treci in sfarsit si la lucrurile pe care asteptai sa le faci. Tunde plantele cu flori de primavara, care in majoritatea cazurilor si-au incetat inflorirea la sfarsitul lui Mai – inceputul lui Iunie. Realizarea acestei activitati cu intarziere de cateva saptamani poate compromite mugurii din primavara anului viitor. Tunde des gazonul, chiar si de doua ori pe saptamana. Alege momentele din zi mai putin calduroase, preferabil spre seara, altfel iarba se va usca.

Iunie este prin definitie luna plantelor perene, timpul in care plantarea acestora este cea mai potrivita. Daca pentru locurile insorite lucrurile sunt destul de cunoscute si clare, nu la fel se poate afirma in legatura cu locurile umbroase. Cateva dintre plantele care se dezvolta armonios la umbra, pe pamant, sunt: Vinca minor, Laimastrum, iedera englezeasca, Ajuga, si Pachysandra.  Indiferent de planta de care vorbim, plantarea trebuie sa inceapa cu prepararea solului. Trandafirii sunt fara indoiala vedetele acestei perioade, este timpul sa-i ingrijesti. Taie florile si frunzele uscate pentru a stimula aparitia altora.

In masura in care este posibil, se va determina pH-ul solului sau aciditatea sa, si implicit cerintele de nutritie. Majoritatea legumelor prefera un pH de la 6 la 7, acestea fiind valori critice pentru eliberarea nutrientilor din sol. Inainte de o noua plantare, corectarea compozitiei solului se poate face prin adaugare de balegar.  Substantele nutritive trebuie aplicate doar speciilor care au nevoie si doar dupa o umezire prealabila a pamantului.

In gradina de legume, incepeti cat mai devreme cu putinta plantarea legumelor de vara (porumb, fasole, ardei, vinete, rosii, dovleci, etc). Odata ce culturile si-au ocupat locul lor in gradina, specialistii nu recomanda udarea zilnica, ci la 2-3 sau chiar 4 zile, pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor in adancime, si toleranta la vremea uscata.  De asemenea, nu uita sa recoltezi dovleceii in stare frageda, iar fasolea in mod continuu, de-a lungul intregii perioade de productie.

Identifica din timp bolile si administreaza tratamente cat se poate de naturale. Verifica periodic starea de sanatate a pomilor, legumelor si florilor din gradina.

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Intretinerea gradinii in prima luna din an

    Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

  • Gradina mea la inceput de Brumar

    Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

    O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.

  • Luna martie in meteorologia populara

    Martie este prima luna importanta din anul agricol. Chiar de vremea se arata sfioasa la inceput, fi sigur ca mult nu mai este pana cand primavara isi va intra deplin in drepturi. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat aceasta perioada cu fertilitatea, renasterea materiei, cu puritatea sufleteasca, aspecte reflectate intr-o multime de obiceiuri si traditii agrare.


Warning: fopen(cache/401b32126d0942b683e0d8e3351373d2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139