Ienibaharul, piperul cu o suta de arome

Ienibaharul este un arbore tropical din familia myrtaceae cu flori si  fructe dispuse in ciorchini. Prima descriere in literatura a acestui arbore a fost facuta de naturalistul Patrick Browne in anul 1755, in cartea sa "The Civil and Natural History of Jamaica".

Pimentul isi are originea in America Centrala si Indiile de Vest. Cristofor Columb a fost cel care a adus planta din Caraibe, crezand ca este piper; de fapt pastaile de ienibahar seamana foarte mult cu niste pastai mari de piper.

Ceea ce se foloseste de la ienibahar sun fructele care se recolteaza necoapte si se usuca. Se apreciaza ca cel mai bun piment este cel de Jamaica, tara care produce peste 60% din productia mondiala. 

Cand sunt uscate, fructele de ienibahar devin maronii si cu coaja incretita. Aroma sa care aduna laolalta aromele mai multor mirodenii, i-a facut pe englezi sa-l numeasca allspice (toate condimentele).

Chinezii ii spun “bi wei hu jiao”, care inseamna piper cu o suta de arome. Intrarea pimentului in bucataria romaneasca, pe ruta Imperiului Otoman, i-a stabilit numele sub care il cunoastem in prezent: Enibahar sau Ienibahar (yeni-bahar - mirodenie noua).

Gustul sau poate fi descris drept o combinatie intre nucsoara, cuisoare, ghimbir si scortisoara dar cu accente piperate. In comert ienibaharul se gaseste intreg sau macinat. Daca este intreg, aroma sa rezista mai mult timp. In tarile de origine, frunzele proaspete sunt de asemenea folosite pentru gatit.

Ienibaharul este foarte bun la tocanite de carne sau legume, sosuri, fripturi, pentru parfumarea muraturilor. Marinatele de pui, vita sau porc trebuie sa contina, neaparat, boabe de ienibahar pisate. De asemenea, putini cunosc faptul ca ienibaharul da un farmec special piureului de spanac, simplu sau implinit cu stevie sau loboda, sau celui de loboda si stevie.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos de mere cu scortisoara si lamaie

    O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

  • De ce este bine sa bem ceai negru

    Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.

  • Salata de primavara cu verdeturi si mozzarella

    O data cu sosirea anotimpului in care toate se trezesc la viata, primavara, va propunem cateva retete in ton cu acest sezon. Va invitam sa va delectati cu o portie de salata de primavara cu verdeturi si mozzarella.

  • Paste cu sos aromat de vanilie si nectarine

    Un desert pe care sa il pregatiti dupa o zi agitata de munca poate fi reteta de paste cu sos aromat de vanilie si nectarine.

  • Paste spiralate cu ciuperci si sos de ton

    Si pentru ca o zi buna se cunoaste de dimineata, trebuie sa acordati atentie si asupra a ceea ce mancati inca de la inceputul zilei. Un mic dejun care sa va aduca buna dispozitie si energie este exact ceea ce aveti nevoie. Noi va propunem sa incepeti cu o farfurie de paste spiralate cu ciuperci si sos de ton.


Warning: fopen(cache/8081c1a107d5a06c3f7fd286eb813434) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139