Gulia

GuliaGulia, Brassia oleracea, face parte din aceeasi familie cu varza (Cruciferae), si se cultiva pentru tulpina ingrosata care poate ajunge ca marime de la 200 g pana la 3 kg, in functie de soi si de conditiile de crestere.

Originea guliei

Specia salbatica Brassica rupestris creste spontan in zona Mediteranei, unde era cultivata inca din antichitate.

Ce soiuri de gulie sa cultivam? Dintre soiurile timpurii va recomandam Dworsky si Cupa, iar dintre soiurile tarzii Goliath albe si Goliath albastre. Soiurile timpurii sunt bune de recoltat la 70-85 zile de la rasarire, iar cele tarzii, dupa 130 de zile.

Cerinte de clima

Gulia are pretentii modeste; in conditii de seceta prelungita tulpina ingrosata devine lemnoasa. Daca din contra, se produc precipitatii abundente iar solul este unul greu care nu permite scuregera apei, tulpina se crapa intr-o prima faza, urmand la scurt timp aparitia unor infectii bacteriale sau fungice care pot compromite intreaga recolta. Lumina este un factor important in cultura plantei; desi ea creste si la umbra, mentinuta in aceste conditii nu va dezvolta tulpina ingrosata.

Rasadul de gulie

Rasadul de gulie se obtine in acelasi mod ca si rasadul de varza avand grija sa nu se alungeasca, deoarece planta provenita din rasad alungit nu da productii bune. Pentru culturile timpurii semanatul se face la sfarsitul lui februarie, in rasadnite calde, iar pentru culturile tarzii semanatul se face in luna mai, pe straturi.

Plantarea rasadurilor

Un rasad bun de gulie trebuie sa aiba varsta de 40-45 de zile in cazul soiurilor timpurii si 30-35 de zile in cazul soiurilor tarzii. Rasadurile imbatranite la care tulpina a inceput sa se ingroase nu sunt bune. Timpul de plantare este la inceputul lunii aprilie pentru guliile timpurii si luna iunie pentru guliile tarzii. Pregatirea rasadurilor se face ca si in cazul celor de varza, iar adancimea de plantare este cea la care plantele au cerscut in rasadnita.

Lucrari de ingrijire

Se aplica aceleasi lucrari de ingrijire ca si la culturile de varza, cu o singura deosebire si anume aceea ca guliile nu se musuroiesc, pentru a nu se acoperi tulpina ingrosata cu pamant. Recoltarea guliilor se face cand inca sunt fragede.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/e4c7226011b30e59d9fedc5e01b501ba) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139