Plantele medicinale si osteoporoza

Osteoporoza mai este numita "boala oaselor fragile" fiindca determina o pierdere accentuata de masa osoasa, de pana la 30-40%. Boala se manifesta silentios iar in lipsa unor controale medicale periodice este descoperita tarziu, dupa instalarea ei definititva.

Cele mai amenintate sunt femeile, apreciaza specialistii, cam dupa ce apar si primele semne ale menopauzei. Deformarea coloanei vertebrale, scaderea in inaltime, fracturile provocate de accidentari usoare, durerile osoase locale indeosebi in zona bazinului sunt indicii clare asupra aparitiei bolii.

Alaturi de factorul ereditar, un rol important in instalarea sa il au sedentarismul, lipsa sportului si nu in ultimul rand viciile care au acaparat in buna masura omul modern: tutunul si alcoolul.

Necesarul de calciu creste odata cu riscul aparitiei bolii, de la 1000 mg/zi la varsta adulta la 1500 mg/zi la femeile trecute de menopauza si la barbatii de peste 65 ani. 

Plantele medicinale, alaturi de tratamentele recomandate de medicina moderna,  au rolul lor in ameliorarea afectiunii.

Spanacul si loboda consumate ca atare sau in preparate culinare asigura un procent insemnat din mineralele necesare organismului, in proportii optime. De asemenea, ridichile indiferent de specie combate rahitismul prin actiunea de stimulare a remineralizarii.

Pentru accelerarea sudarii oaselor fracturate si micsorarea deficitului de calciu consumati zilnic 3 lingurite dintr-un biopreparat obtinut prin macerarea cojilor de oua in zeama de lamaie.

Desi sunt foarte putin utilizate in scop terapeutic, semintele de susan si uleiul extras din ele contin mai mult calciu usor asimilabil decat multe dintre sursele consacrate, cum este laptele dulce. Chiar si gulia face parte dintre alimentele cu functie de medicament pentru cazurile deficientei sau pierderilor de calciu din oase.

Pentru efectul diuretic si remineralizant se recomanda decoctul de fasole, preparat prin fierberea (20-25 minute) unei linguri de teci la o cana de apa.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tinctura si ceaiul de tintaura in medicina naturista

    Este una dintre plantele medicinale recomandate in principal pentru detoxifierea organismului, dar si pentru diverse tulburari stomacale, afectiunii ale pielii si intoxicatii diverse.

  • Primul ajutor pentru plantele din balcon

    Plantele sanatoase si puternice sunt rezultatul unei ingrijiri exemplare, a locului ideal pentru ele si a obsercarii lor regulate

  • Remedii naturale necunoscute impotriva obezitatii - orzul si lucerna

    Din multitudinea de plante care se gasesc la noi in tara o pondere destul de mare o au plantele medicinale. Aproape orice buruiana folosita in contextul potrivit poate avea efecte benefice asupra organismului ducand la redobandirea sanatatii fizice si psihice.

  • Inovatie: suportul de flori

    Cu ajutorul unui nou tip de suport de flori, un suport inovativ, puteti crea impresia ca plantele ies si se dezvolta direct din perete.

  • Rubarba - caracteristici si utilizari

    Rubarba (Rheum palmatum) este o planta erbacee perena originara din nordul Chinei si Podisul Tibet care a fost aclimatizata in Europa abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. Chiar daca frunzele sale sunt extrem de toxice, celelalte parti ale plantei au fost intrebuintate din cele mai vechi timpuri in scopuri medicinale si culinare.


Warning: fopen(cache/f55f37497fc8857e5403e41d595d6eff) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139