Gradina Zen...istorie si realizare
Karensansui, sau stilul japonez in gradinarit, isi traieste de secole existenta, dar de-abia spre sfarsitul secolului al VI-lea, cu ajutorul budismului Zen, si-a facut cunoscuta existenta la nivel general.
Primele gradini au fost create in locuri in care omul sa le poata bate cu pasul si privi, la o scara mult mai larga decat se practica astazi, in majoritatea cazurilor.
Aproape de secolul al XI-lea, calugarii Zen au adoptat ideea de a construi gradini de gen pe pamant uscat, ele insele fiind asezonate de plante care se adapteaza foarte bine solului mai arid sau chiar foarte arid, iar gradina de acest fel a ajuns sa foloseasca mult mai multor scopuri decat celor initiale.
Nu in ultimul rand, putem mentiona ca acestea au ajuns si spatii in care doritorii se puteau acomoda cel putin cu conceptele de baza ale filosofiei Zen. Nu numai ca aici se intentiona acumularea principiilor de baza, dar se si presupunea ca intreaga aranjare a gradinii trebuia sa induca contemplatia specifica.
Pana la sfarsitul anului 1200, principiile de baza ale unei astfel de gradini au fost stabilite si, de atunci, ele au suferit repetate rafinari si extensii. Gradinile sunt numite "kansho-niwa" sau gradini de contemplare, iar denumirea generica sub care sunt cunoscute este de "gradina zen". De aici, extinzand termenul, orice gradina japoneza, mai mica sau mai mare, poarta denumirea de "zen".
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Trucuri si idei pentru gradina
Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.
-
Autumn Bliss, un soi de zmeura dulce si aromat
Soi de zmeur foarte apreciat pentru fructele sale mari, dulci si suculente, ideale ca gustare, pentru suc sau dulceata, Autumn Bliss este una dintre cele mai bune alegeri cand vrei sa ai in gradina zmeura proaspata si gustoasa.
-
Strugurii Isabella
Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.
-
Zmeura Red Giant
Un soi cu fructe mari, parfumate, cu gust intens si aromat, Red Giant este de departe una dintre cele mai bune si usor de cultivat varietati de zmeura pentru o gradina sau chiar si pentru o cultura intensiva.
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.