Gradina Botanica Macea, Arad

Gradina Botanica Macea a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din judetul Arad desi are o mare importanta in plan stiintific si educativ este din pacate putin cunoscuta.

In anul 1724 baronul Mihai Csernovics se stabileste la Macea si incepe sa fie preocupat de constuirea unui edificiu domenial in mijlocul unei padurici naturale. Dupa terminarea acestuia, din motive practice si estetice, Csernovics devine interesat de noi amenajari ale mediului ambiental. Treptat vor lua nastere aleile si potecile iar parcul va deveni o adevarata zona de agrement a familiei proprietarului.

Petru Csernovics introduce in parc unele specii exotice dintre care unele exista si in prezent, doua exemplare de Ginkgo biloba, si cateva exemplare de Platanus acerifolia si Aesculus hippocastanum.

Din anul 1862 domeniul familiei Csernovisc trece in proprietatea familiei baronului Karoly care va continua actiunile de amenajare si de introducere a unor noi specii de plante.

In prezent Gradina Botanica Macea  este impartita in doua parti, fiecare avand functii si obiective distincte. In total exista 2000 unitati taxonomice si plante lemnoase grupate pe sectoare. Prima parte ocupa suprafata cea mai mare (cca 10 ha) si adaposteste mai multe amenajari care au ca scop reproducerea unor peisaje.  La intrare vizitatorul este intampinat de un alpinariu care contine pe langa altele si cateva specii care fac parte din categoria celor ocrotite de lege.

In a doua zona a Gradinii Botanice, o suprafata de cca 3,5 ha este ocupata de Colectia dendrologica care are o valoare deosebita mai ales din punct de vedere stiintific prin numarul mare de specii.

Gradina Botanica Macea cultiva vizitatorilor interesul si gustul pentru frumos si ii face constienti asupra rolului pe care il au plantele in viata noastra.      

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

    Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Botanica din Tulcea

    Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

  • Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti

    Gradina Botanica 'Dimitrie Brandza' a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura.


Warning: fopen(cache/9d7fb178fafc08a339b3ef5e9567fd73) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139