Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii. Originile acesteia coboara in timpul Tarului Petru I, care in 1714 punea bazele unei mici gradini pentru plante farmaceutice si exotice.

Obiectivul, unul dintre cele mai caracteristice pentru “Venetia Nordului”, se intinde pe o suprafata de 18,9 ha chiar in centrul orasului, pe Insula Aptekarskii. Gradina a fost denumita in cinstea botanistului Vladimir Komarov (1869-1945), membru al Academiei Ruse de Stiinte si editor senior la impresionanta colectie compusa din 30 de volume, intitulata“Flora URSS-ului”.

In deceniul doi al secolului al XIX-lea gradina era recunoscuta ca Gradina Botanica Imperiala. Din acest moment dateaza aici vechii arbori si arbusti: Larix sibirica, L. gmelinii, Quercus robur, Tilia cordata. Pentru bogata colectie de specii arborescente, Gradina Botanica Komarov nu are egal in nord-vestul Rusiei. Expeditiile pe teritoriul Imperiului Rus si al statelor vecine a avut se pare implicatii de durata si in ce priveste Gradina Botanica din St Petersburg. Drept marturie stau cele aproximativ 1500 de specii si soiuri de plante lemnoase cultivate in aer liber.

Vasta colectie cuprinde 3 parti: parcul Dendrarium (827 taxoni), Pepiniera (500 taxoni) si Rosarium (340 taxoni trandafiri salbatici sau de gradina). O scurta analiza a taxonomiei din colectie releva faptul ca cea mai bine reprezentata este familia Rosaceae, cu 31 de genuri si circa 215 specii si soiuri. Totusi, privind in ansamblu, nimic de valoare din universul vegetal nu pare sa fi fost uitat sau omis.

 

Fiecare mare regiune din Eurasia este reprezentata prin diferite tipuri de plante. Asa cum era probabil de asteptat, cele mai numeroase specii provin din fostul areal al URSS (281), apoi din Orientul Indepartat (115), Europa (69), Asia Centrala (19) si zona muntilor Caucaz (29). Mai sunt de mentionat alte 12 specii endemice: Sibiraea altaiensis, Sorbocotoneaster pozdnjakovii, Crataegus almaatensis si altele. Vladimir Komarov insusi a introdus o specie din Orientul Indepartat in anul 1909, numita Aristolochia manschuriensis.

Gradina Botanica Komarov ilustreaza speciile cele mai caracteristice pentru zona boreala si cele de interes stiintific. In prezent, activitatea sa urmareste, pe langa popularizarea Botanicii in randul tinerilor, indeplinirea urmatoarelor obiective: Intretinerea si ingrijirea colectiei dezvoltate pe parcursul anilor; imbogatirea mediului de viata cu specii rare, endemice, valoroase din punct de vedere decorativ sau economic; introducerea de specii noi, necunoscute anterior.        

Sursa foto: 1, 2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Botanica din Tulcea

    Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

  • Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti

    Gradina Botanica 'Dimitrie Brandza' a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura.

  • Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

    Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.


Warning: fopen(cache/39f1d7477e47e0cea6839cd0a8eb625c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139