Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti
Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura. Institutia este implicata in probleme de invatamant, de conservare a biodiversitatii si nu in ultimul rand in initierea si educatia populatiei in domeniul ecologiei.
Anul acesta, desi a ajuns la cea de-a 150-a aniversare, frumosul colt de natura se infatiseaza la fel de verde si atractiv ca in timpul lui Al. I. Cuza. Gradina Botanica poarta numele remarcabilului profesor fondator Dimitrie Brandza insa la farmecul sau o contributie majora a avut-o si arhitectul peisagist de origine belgiana Fuchs.
Ca orice gradina bine organizata, si aceasta a fost impartita pe sectoare. Pe suprafata sa de 17,5 ha plantele anuale sau perene tolerante fata de caracteristicile climatice de campie au fost amplasate in aer liber iar cele exotice in spatii acoperite care sa le ofere protectie.
Marea diversitate a lumii vegetale i se dezvaluie treptat vizitatorului care parcurge compartimentele inmiresmate si multicolore.
Dintre sectoarele in aer liber amintim: Sectorul Decorativ, Sectorul Plante rare, Sectorul Flora meditraneeana, Sectorul Gradina italiana, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Muntii Carpati, Sectorul Colina coniferelor, Rosarium si altele. Fiecare dintre acestea ar putea constitui teme consistente de dezbatere datorita speciilor deosebite de plante pe care le adapostesc.
Daca ajungeti la Gradina Botanica a Universitatii Bucuresti trebuie sa acordati putin mai multa atentie serelor vechi. Acestea au fost construite in perioada anilor 1889-1891 dupa modelul serelor din Liege, fapt ce le recomanda ca cele mai vechi din tara.
In ciuda distrugerilor suferite in timpul celor doua razboaie mondiale , Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a fost capabila sa-si recapete si sa-si mentina pana in prezent frumusetea de odinioara.
Foto: goingout.ro
Articole asemănătoare
-
Gradina Botanica din Chisinau
Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.
-
Gradina Botanica Komarov, St Petersburg
Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.
-
Gradina Botanica din Beijing
Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.
-
Gradina Botanica a Universitatii din Bologna
Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.
-
Gradini Botanice devin pe 1 iunie Gradina Copilului si a Parintelui
Gradinile Botanice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Craiova devin pe 1 iunie, intre 11.00 si 17.00, "Gradina Copilului si a Parintelui". Cei mai mici vizitatori vor avea ocazia sa descopere alaturi de parintii lor o lume de poveste